Създаването на нови работни места е един от важните приоритети на Доналд Тръмп като президент на Съединените щати. В началото на миналата година в своята реч "За състоянието на съюза" той се похвали, че администрацията на държавния глава е помогнала за отварянето на 2,4 милиона работни места, включително и на 200 хиляди в индустрията.

Със сигурност Доналд Тръмп би искал още поне толкова да бъдат създадени до следващите избори.

Разбира се, развитието на пазара на труда не зависи пряко от държавния глава на Щатите, но то е една от неизменните теми по време на предизборните кампании на кандидат-президентите. И все пак икономическата политика на Белия дом влияе косвено върху състоянието му.

От онлайн платформата How Much са направили инфографика на база на данни от американското министерство на труда за броя създадени работни места по време на мандатите на различните президенти в САЩ от Втората световна война насам.

Техните изчисления показват, че най-много такива са били отворени по време на управлението на президента Бил Клинтън - 18,6 милиона при ръст от 15,6%. Заетостта минава през своя бум между 60-те и 90-те години.

Тези данни трябва да се разглеждат и с няколко уговорки. На първо място за този дълъг период икономиката на Щатите е нараснала значително. Също така броят на хората, влизащи работната сила на страната, се е увеличил значително.

Така че към днешна дата могат да бъдат отворени много повече нови работни места, отколкото преди. Само за последния месец заетите в американската икономика са се увеличили с 304 хиляди души.

Също така ако по време на Франклин Делано Рузвелт растежът е най-голям - 21,5%, то в рамките на неговия мандат като брой работните места се увеличават с 9,5 милиона. От друга страна при управлението на Роналд Рейгън и Бил Клинтън в процентно изражение ръстът е от 16,5 и 15,6%. Като брой обаче увеличението е значително по-голямо - от съответно 16,5 и 18,6 милиона броя.

В допълнение изложените от How Much данни игнорират годините, когато икономиката е в рецесия и хората губят работата си. Тук може бъде посочена рецесията от 2001 година при управлението на президента Джордж Буш и кризата през 2009 година по време на мандата на Барак Обама.

Снимка 409592