Въпреки че златото привлече много внимание през 2020 г., особено след като достигна рекордна стойност през август, инвеститорите трябваше да обръщат внимание на металите от групата на платината (PGM), според някои анализатори, пише Нийл Кристенсен за Kitco News.

Подобно на всички други активи, представянето на PGM беше изключително нестабилно през изминалата година, заради коронавируса и мерките срещу него. В перспектива обаче много анализатори са оптимисти, че платината и паладият ще привлекат вниманието на нови инвеститори поради нарастващото индустриално търсене, тъй като глобалната икономика започва да се възстановява от ефектите на кризата.

Двата метала се използват предимно в катализаторите, за намаляване на вредните емисии от отработените газове от колите. Паладият се използва в бензиновите двигатели, а платината се използва в дизеловите автомобили. Платината също има леко предимство пред паладия, когато става въпрос за физическо търсене, тъй като има и малък пазар на бижута.

Някои анализатори очакват, че докато глобалната икономика се върне към някаква нормалност, паладият ще възобнови своя драстичен растеж от 2019 г., когато достигна над 2700 долара за тройунция. Цената на благородния метал се дължи на значителен дисбаланс в търсенето и предлагането. Търсенето на паладий рязко се увеличи през годините, тъй като производителите на автомобили използват повече от метала, за да отговарят на по-строгите стандарти за емисии; междувременно предлагането рязко спадна.

През ноември платината и паладият регистрираха нов ръст в интереса към себе си, след като кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън затвърди своята президентска победа. Икономистите и пазарните анализатори очакват, че администрацията на Байдън ще доведе до по-строги екологични разпоредби и подновен фокус върху разработването на зелени енергийни технологии.

В доклад, публикуван миналия месец, Джонатан Бътлър, анализатор на благородните метали в Mitsubishi, заяви, че един от първите актове на новото правителство ще е да присъедини САЩ към Парижкото споразумение за климата.

"Повторното присъединяване към Парижкото споразумение ще бъде ясен сигнал и вероятно ще бъде последвано от стъпки за подобряване на горивната ефективност на превозните средства и регулиране на други замърсители, както и за насърчаване на зелената енергия", каза Бътлър. "Това вероятно ще бъде като цяло благоприятно за PGM, особено в момент, в който автомобилната индустрия е във фаза на възстановяване."

Докато анализаторите очакват платината и паладият да поскъпнат през следващата година, настроенията са смесени по отношение на това кой от тях ще се представи по-добре през 2021 г.

Анализатори от Metals Focus заявиха, че виждат цените на паладия да достигнат до 3 хил. долара за унция през 2021 г. Те твърдят, че се очаква металът да премине през десета поредна година на дефицит в предлагането.

"Въпреки че световното производство на лекотоварни автомобили ще се върне на нивото си от 2019 г. едва към 2022 г., търсенето на паладий за производството на катализатори може може да достигне нов рекорд през 2021 г.", смятат те. "Това отразява водещата позиция на метала в бензиновия сегмент и тенденцията към по-високо търсене в отговор на затягането на нормите за емисии."

Metals Focus е относително неутрален по отношение на платината, тъй като очаква цената да достигне средно хиляда долара за унция през следващата година. "Търсенето на бижута ще остане здравословно поради значително по-ниската цена на златото спрямо платината", посочват те. "Като цяло се очаква пазарът да стане балансиран през 2021 г., като надземните запаси се запазят близо до рекордни нива."

Анализаторите от TD Securities също са малко по-оптимистични по отношение на паладия в сравнение с платината. Канадската банка също очаква, че паладият ще се приближи до 3 хил. долара за унция до края на следващата година. Банката прогнозира средна цена от 2 656 долара за унция за 2021 година.

Междувременно анализаторите на TD са на мнение, че цената на платината средно за годината ще е около 1013 долара за унция, като тя ще достигне своя връх през четвъртото тримесечие.

"Като цяло шокът от втората вълна вероятно ще доведе до първичен пазарен излишък на платина, особено обусловен от силно възстановяване на производството в Южна Африка, но ние очакваме инвестиционното търсене на метала да балансира пазара, когато прахът се уталожи", изтъкват те. "В същото време, като се има предвид, че паладият ще остане в дефицит и че очакванията за значителни насрещни ветрове от заместването все още може да не се осъществят толкова бързо, колкото някои очакват, периодите на недостиг и по-високи цени може да продължат през новата година."

Не всички анализатори обаче са убедени, че паладият ще бъде най-големият победител сред PGM през 2021 година.

Анализаторите от Commerzbank дават на платината леко предимство през 2021 г. В прогнозата от банката очакват цените на платината да са средно 1250 долара за унция през четвъртото тримесечие на следващата година, което е ръст от близо 17% спрямо сегашната цена. В същото време паладият ще е средно 2500 щатски долара за унция през същия период, което е ръст от едва 5% повече от текущите цени.

От германската банка очакват средна цена за платината около 1125 долара за унция и от 2475 долара за унция при паладия.

Един от основните фактори, който би могъл да окаже значително въздействие върху PGM металите и ще повиши търсенето на платина, е развитието на технологията за зелен водород.

Докато много икономисти очакват да видят нарастващото търсене на електрически превозни средства през следващите години, технологията на батериите не е достатъчна за тежкотоварните автомобили. Много компании се опитват да запълнят тази празнота с водородни горивни клетки. А именно платината е критичният метал, използван в процеса, който разделя водата на водород и кислород.

"Новото търсене на платина определено създава стимул за инвестиране в благородния метал и може да стимулира индустриалното търсене," Каза Стив Дън, ръководител на поделението за борсово търгувани продукти в Aberdeen Standard Investments, в скорошно интервю за Kitco News. "Такова търсене не може да бъде открито при паладия."

Тревор Реймънд, ръководител на научните изследвания в Световния съвет за платинени инвестиции, каза, че наблюдава отблизо развиващата се зелена водородна икономика.

"За много правителства борбата с изменението на климата се превърна в основен приоритет, но са налице по-малко средства за извършване на широки промени", каза той. "Разработването на водорода като алтернативен източник на гориво е един от най-икономичните варианти, които имаме."