Световната икономика вероятно няма да може да избегне рецесия без възобновяване на руския енергиен износ тази година. Това се казва в проучване на икономистите на Федералната резервна банка на Далас.

"Ако голяма част от руския износ на енергия е извън пазара до края на 2022 г., глобалният икономически спад вероятно ще е неизбежно явление", пишат икономистите Луц Килиан и Майкъл Планте. "Това забавяне може да бъде по-продължително от рецесията през 1991 г.

Икономистите правят паралел с глобалната рецесия от 1991 г., дошла след нахлуването на Ирак в Кувейт през предходната година, което предизвика шок за доставките на петрол. Тогава Саудитска Арабия частично намали въздействието, като се ангажира да увеличи производството. Според анализаторите рецесията тогава е за кратък период от време и продължава по-малко от година.

Според икономистите основният риск за износа на руска енергия са финансовите институции, които отказват да работят с руски доставчици.

Може да бъде предизвикателство да се наваксат руските доставки, като се има предвид, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са сигнализирали, че няма да помогнат за облекчаване на недостига, казват още икономистите.

"Има предположения, че някои страни вносителки на петрол проучват алтернативни схеми за плащане, които избягват използването на търговски кредит и заобикалят настоящите финансови санкции или разчитат на алтернативни валути". Това може да помогне за облекчаване на ситуацията на фона на финансовите трудности, пишат икономистите.

Ако не се отговори на предлагането, спадът на руския износ ще предизвика инфлация.

"Освен ако не може да бъде овладян недостигът на руски петрол, ще е необходимо цената на петрола да се увеличи значително и да остане повишена за дълъг период", смятат анализаторите на банката.

Междувременно МВФ все още смята, че глобалната икономика ще нараства тази година. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви, че макар и да има "риск от рецесии" в някои икономики, други, които се възстановяват бързо от пандемията, имат по-голям шанс бързо да се справят с отзвуците от войната в Украйна.