Съживяването на американското производство и връщането на работните места в заводите бе централна тема в предизборната кампания на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп през 2016 г., припомня Deutsche Welle.

Тръмп яростно критикуваше предходните администрации, че позволяват на американските компании да преместят производството на места като Китай и Мексико и обеща да ги върне на територията на Щатите. Обещанията обаче останаха само такива, а мечтаното съживяване на индустриална Америка остана мираж.

"Няма възстановяване на заетостта в производството в САЩ", отсича Дейвид Долар, старши сътрудник и водещи експерт в отношенията между САЩ и Китай в Brookings Institution. "Производството имаше дял в заетостта от 8,1%, когато Тръмп встъпи в длъжност и е 8,1% днес".

Данни на Institue for Supply Management (ISM), публикувани тази седмица, показват, че производствената активност в САЩ се свива за четвърти пореден месец през ноември 2019 г., а новите поръчки намаляват до най-ниските си нива от 2012 г.

Подходът на администрацията "Америка първа" и протекционистките политики причиниха несигурност, търговска война и щети на веригите за доставки, като в същото време свиха инвестициите и забавиха създаването на нови работни места, казват икономически експерти.

"Търговските войни на Тръмп могат почти изцяло да бъдат обвинени за провала му в съживяването на производствения сектор", казва Джейкъм Фънк Киркергаард, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics.

"Въпреки рекордните за мирно време фискални стимули, продължаващата среда на ниски лихви и скорошно огромно намаление на данъчната тежест, щатските бизнес инвестиции остават ниски заради търговската война, която намалява апетита за риск на американските директори и причинява стагниране на печалбите".

Макар че търговският спор на Вашингтон с Пекин доведе до преместване на част от производството от Китай, то заводите се насочиха към места като Мексико и Виетнам, а не САЩ, казва Долар. "Междувременно много компании разчитат на компоненти и оборудване от Китай, така че митата се оказват в тежест за тях".

Колко важно е производството?

Производството днес заема значително по-малък дял от американската икономика и от пазара на труда, отколкото в миналото. Секторът представлява 11 процента от брутния вътрешен продукт през второто тримесечие, според официални данни. Въпреки това се смята, че той е важен за индустриалните иновации и като източник на добре платени работни места.

Питър Наваро, директор на Националния съвет по търговията към Белия дом, казва, че производството носи и много работни места в други сектори. Според Националната асоциация на производителите, всеки долар, похарчен в производство, носи други $1,81 стойност в останалата част от икономиката.

Обикновено работните места в производството носят и по-високи заплати, в сравнение с позиции в други сектори, които изискват същото ниво на образование, според щатския Economic Policy Institute.

Влияние върху идващите избори

Настоящото забавяне и несигурността в бизнес средите ще има ефект върху гласовете за Тръмп в Ръждивия пояс (основно Средния Запад, където държавният глава получи огромна подкрепа - бел. ред). Големи компании като John Deere и Caterpillar дават мрачни прогнози, а опасенията са за съкращаване на работни места.

Спадът в производството удря най-тежко републиканските региони, според данни на Brookings Institution. И това има потенциала да накара гласоподавателите в ключови щати като Уисконсин и Мичиган да се обърнат към демократите.

Друг е виновен

Междувременно Тръмп се опитва да прехвърли винага за забавянето в производството на Федералния резерв - централната банка на САЩ. Президентът многократно критикува паричната политика и заяви, че повишението на лихвите е покачило обменния курс на долара, което прави щатските стоки по-скъпи в чужбина.

Последната тирада дойде в понеделник в любимата социална мрежа на президента - Twitter, като заяви, че производителите страдат заради силния долар, който е подкрепян от "абсурдните политики на Федералния резерв". И рецептата е: "Фед трябва да намали лихвите ... и производството ще ПОЛЕТИ!".