Любовта на германците домашните им любимци кучета е пословична. Сега дори може да се определи точна цена на тази любов. През 2021 г. общата сума в данъци, платени от собствениците на кучета в Германия, се е повишила с 5,4% до рекордните 401 милиона евро, според данни на федералната статистическа служба Destatis.

Това вероятно се дължи на увеличените покупки на домашни любимци, свързани с пандемията, каза агенцията, съобщава The European Times. 

Тенденцията за увеличаване на броя на домашни кучетата се прояви още през 2020 г. Тогава някои са купили куче с мотив да си имат компания, докато работят от вкъщи, а други - да имат причина да излизат навън, във времена, когато това не беше е препоръчително.

Без значение каква е причинината, данъчните власти отчитат стабилно увеличение на приходите от данък "кучета" през последното десетилетие. Спрямо 2011 г. увеличението през 2021 г. е близо 46 процента.

Всички собственици на кучета са длъжни да заплащат данъка, но той е различен във всеки регион. Освен това зависи и от броя на кучетата.

В Берлин например, данъкът за едно куче е 120 евро годишно, а всяко следващо струва по 180 евро на година. В Дюселдорф едно куче струва 96 евро годишно, докато за две данъка е 150 евро.