Търговската война на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай остава най-големия риск според икономистите в САЩ. Значителна част от експертите очакват икономика номер 1 в света да отчете най-осезаемия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) за последните три години.

Това показва анкета сред водещи американски икономисти на The Wall Street Journal, публикувана от Световния икономически форум.

Според резултатите от него 85% от анкетираните посочват, че 2019 година ще донесе значително забавяне на БВП на САЩ. Едва четима икономисти от анкетираните смятат, че политиката на Федералния резерв е най-голямата заплаха за икономиката.

Нещо повече, от форума посочват, че някои от водещите икономисти в Щатите смятат, че следващата година ще дойде с по-големи рискове за икономиката в сравнение с последните няколко години.

Близо половината от анкетираните или 47,3% от тях смятат, че митата, въведени от Вашингтон и Пекин, ще бъдат най-голямата опасност за растежа през 2019 година. 20% от тях са на мнение, че риск номер 1 е волатилността на финансовия пазар, а 12,7% поставят на първо място забавянето в инвестициите на бизнеса.

Не е изненадващо, че значителна част посочват именно търговската война, като основен проблем. Несигурността около отношенията между САЩ и Китай доведе до разпродажбите на американския фондов пазар и до забавянето на инвестициите.

Според експертите от JPMorgan, Bank of America и Goldman Sachs растежът на БВП на американската икономика ще се забави през втората половина на следващата година.

Те са на мнение, че задълбочаване на търговския конфликт може да доведе до допълнителен натиск върху икономиката и в резултат спадът да е по-голям от очакваното.

Анкетираните не прогнозират изпадане в рецесия за най-голямата икономика в света, но потвърждават, че редица сериозни рискове са налице.