Швейцария ще гласува тази неделя на референдум, за да реши дали швейцарското право да бъде с върховенство пред законодателството на ЕС и международните договори, сключени двустранно с блока.

Поддръжниците на инициативата, стартирана от най-голямата партия в страната - ултра-консервативната и евроскептична Швейцарска народна партия (SVP или UDC), заявяват, че международните споразумения трябва да бъдат предоговорени или отменени, ако са в разрез с резултатите от референдума, пише в анализ на ING.

Гласуването е следствие от предишния референдум за имиграцията преди почти пет години, когато мнозинство от швейцарските граждани гласуваха против масовата имиграция и поискаха въвеждането на имиграционни квоти. Такива квоти биха били в пряко противоречие с международните договори, които съществуват между Швейцария и Европейския съюз. И така, след дълги дискусии и противно на това, което се изисква от Конституцията, инициативата никога не е станала закон. Вместо това правителството прокара регламенти, които дават предимство на работещите в Швейцария работници в определени сектори на икономиката с най-висок процент на безработица.

С наближаващия Брекзит ЕК иска да предоговори отношенията си с трети страни, за да покаже интегритет и да демонстрира цената на непълното членство в съюза.

Съюзът се стреми да изгради институционална рамка, която да приведе законите в Швейцария в съответствие с тези на ЕС или да включи всичките двустранни споразумения със страната (над 120) в едно, а Съдът на Европейския съюз да играе водеща роля при разрешаването на споровете.

Някои пречки пред разбирателството между ЕС и страната са швейцарската защита за високите местни заплати и нежеланието да допусне намеса от съюза в законите за труда, както и гаранциите за държавните кантонални банки.

Последствията от референдума

Ако не се постигне споразумение това би довело до ограничаване на увеличението на достъпа до единния пазар за Швейцария, което намалява и възможността за ново споразумение за електроенергия. Това би могло също така да застраши неограничения достъп до европейския пазар за швейцарските производители на медицински изделия.

А непосредствените последствия включват възможен край на трансграничната борсова търговия, тъй като Комисията прие миналата година да признае правилата за търговия на швейцарските борси едва до края на 2018 г.

Ако референдумът завърши с превес на гласувалите "Да" преговорите между ЕС и Швейцария може допълнително да се усложнят. Подобен резултат би могъл напълно да блокира преговорите, които вече страдат от силна вътрешна опозиция. На свой ред това може да повлияе на предоставянето на равноправност и след 2019 г. и да застраши целия швейцарски фондов пазар.

Засега проучванията показват, че гласуването с "не" ще надделее. Но дори и така, цялата инициатива е показателна за евроскептицизма в страната, който набира скорост.