Румъния планира да увеличи дела на ядрената енергия в своя енергиен микс до 36% до 2031 г. Това съобщиха от министерството на енергетиката, след като правителството одобри проектозакон, определящ рамката за държавни гаранции за изграждането на два нови ядрени реактора.

Проектозаконът, който ще бъде внесен за одобрение в парламента, гласи, че 3-ти блок на АЕЦ "Черна вода" ще влезе в експлоатация в края на 2030 г., а 4-ти блок ще заработи през 2031 г., се казва в прессъобщение на енергийното министерство, цирирано от seenews. Двата блока ще имат обща мощност от 1400 MW.

Според министерството чрез осъществяването на този проект, приносът на ядрената енергия в енергийната система ще бъде почти удвоен от 20% на 36%, ще бъдат създадени нови работни места в ядрения сектор.

Румъния предприемa необходимите стъпки за финансиране на изграждането на двата реактора, но не само чрез предоставянето на държавни гаранции на финансистите на проекта. Миналия месец Съединените щати се ангажираха да предоставят на Румъния 2,87 милиарда евро финансиране за изграждането на блокове 3 и 4.

През юни 2021 г. парламентът на Румъния ратифицира споразумение с правителството на САЩ за модернизация на блок 1 на електроцентралата и изграждането на блокове 3 и 4. Споразумението беше продписано през октомври 2020 и беше на на стойност 8 милиарда долара.

През ноември 2021 г. румънската компания EnergoNuclear подписа договор с Candu Energy, като Candu ще предложи инженерингови услуги за изготвянето и актуализирането на някои документи, необходими за рестартиране на проекта за изграждане на блокове 3 и 4 в завод Черна вода.

През юни 2020 г. мажоритарният собственик и оператор на централата в Черна вода Nuclearelectrica заяви, че акционерите са решили да прекратят всички сделки и преговори с две китайски компании за изграждането на новите блокове, изпълнявайки искането на енергийното министерство.

Електроцентралата Черна вода е разположена в югоизточна Румъния и управлява два реактора от по 700 мегавата всеки, които отговарят на приблизително една пета от нуждите на страната от електроенергия. Министерството на енергетиката притежава 82,49% дял в Nuclearelectrica.