Санкциите, въведени от Запада срещу Русия след анексирането на Крим, до момента струват на Москва около 1,5 на сто от Брутния вътрешен продукт. През 2015 г. загубите могат да се увеличат значително, заяви днес пред Думата министър-председателят Дмитрий Медведев

Присъединяването на Крим към федерацията е повлияло на руската икономика. На практика няма отрасъл, който да не е бил засегнат в някаква степен от едни ли други политически и икономически санкции насочени срещу Русия - от ограничения достъп до финансовите пазари до вноса на технологии и оборудване, каза още Медведев.

"Загубите от въведените ограничения са значителни. По оценка на редица експерти на Русия са нанесени щети за приблизително 25 милиарда евро, което е 1,5 процента от БВП. За 2015 г. този процент може да се увеличи няколко пъти", отбеляза премиерът, цитиран от Reuters.

Но, безусловно, икономическите последствия от кримското решение можеха да бъдат по-леки, ако в руската икономика не се бяха натрупали редица вътрешни проблеми. Това трябва откровено да се признае, допълни Медведев.