След като изстрада най-дългия си период на свиване на икономиката през този век, Русия изглежда преживя и най-краткото си възстановяване, пише Bloomberg.

JPMorgan Chase & Co. твърдят, че най-големият енергиен износител в света най-вероятно е завършила 2017 г. с две поредни тримесечия на свиване - или техническа рецесия - изненадващо охлаждане, което се простира от слабите потребителски разходи до сгромолясване на индустриалното производство.

В сравнение с година по-рано брутният вътрешен продукт все пак расте, като централната банка изчислява разширяването между 1,7 и 2,2 процента и прогнозира, че то ще продължи с подобен темп и през 2018 г. За четвъртото тримесечие на 2017 г. все още няма официални данни.

"Растежът бе задвижван от редица еднократни фактори, които сега изчезват", казва Лиза Ермоленко, икономист в Barclays Capital в Лондон. "Изглежда, че празнината в продукцията вече е запълнена, така че няма особена възможност възстановяването да продължи".

Подхлъзването на икономиката, което идва въпреки възстановяването на цените на петрола, я оставя в несигурна позиция в новата година. Правителството положи усилия да повиши инвестициите през 2017 г. - като Raiffeisenbank изчислява, че четири държавни проекта са отговорни за над половината от общите капиталови разходи. Но някои от тях ще приключат през тази година.

Президентът Владимир Путин, който през март се кандидатира за нов мандат, ще види трудности в изкарването на икономиката на преден план в предизборната си кампания.

Въпреки че Русия показва издръжливост срещу двете основни предизвикателства: по-евтиния петрол и санкциите на Запада, държавната банка за развитие Vnesheconombank изчислява, че спадът в БВП се е увеличил през месеците септември, октомври и ноември. "Руската икономика загуби инерцията си през втората половина на годината след доста силна първа половина", казва анализаторът в JPMorgan Анатолий Шал.

Путин се опитва да бъде оптимистичен, като в сряда заяви при посещение в руска фабрика, че икономиката все още върви нагоре. Като доказателство, той посочи, че бюджетният дефицит се свива повече от очакваното, както и ръст на резервите в злато и чуждестранна валута. Спадът на продукцията обаче не бе споменат. БВП се е свил с 1,5% през последните три месеца на 2017 г., спрямо предходното тримесечие, сочат прогнози, сочат данните на JPMorgan. През юли до септември също имаше спад от 0,2%.

Министерството на икономика хвърли частично вината върху необичайното топло време и намалението на добива на петрол в рамките на споразумението с ОПЕК. Индустриалното производство се е свило през ноември за втори път през 2017 г., след нулев растеж през октомври.

Русия официално пресмята БВП само на годишна база. По този показател растежът е достигнал връхна точка през второто тримесечие на миналата година с повишение от 2,5%.