Той е смятан за „гарант за стабилността” в Русия. Уви, настоящата година не беше стабилна за президента Владимир Путин.

Страната му изпраща една наистина лоша година, що се отнася до икономиката. За първи път от години реалният доход на населението намалява, а галопиращата инфлация и покачващата се безработица понижават жизнения стандарт на рустаците, разказва германският вестник Handelsblatt.

Спадът на брутния вътрешен продукт от 3.8 процента е най-големият от 2009 година насам, когато заради световната криза той беше 7.9%. Ниските цени на петрола донесоха и сериозен спад на приходите, като по данни на руското икономическо министерство дефицитът в бюджета ще достигне 3 процента. Енергийните ресурси обаче не могат да бъдат оправдание за политическия елит, който отдавна говори за диверсификация на икономиката.

„Бюджетните приходи зависят много от динамиката на цените на енергийните ресурси. Губим конкуренцията на световния пазар, който все повече се фокусира върху иновативните сектори, върху икономика на знанието и технологиите”, казва Владимир Путин през 2000 година. Въпреки това суровините все още държат 70 процента от експорта и половината от бюджета на страната.

Лошото обаче не спира дотук. Заради западните санкции и ограничения достъп до технологии Русия е лишена от възможност на този етап за модернизиране на петролния и газовия си сектор. Така изгледите за икономиката на страната през следващата година никак не са добри. Според Световната банка и МВФ - направо лоши.