По време на мандата си като министър на финансите Алексей Кудрин стана най-довереният икономист на президента на Русия Владимир Путин, като успя да овладее разходите и да запази стотици милиарди долари в така наречения фонд за дъждовни дни, който помагаше на Кремъл да преживява с увереност икономическите кризи. Сега той казва, че Русия трябва да харчи повече, пише Bloomberg.

Но Кремъл си прави оглушки, въпреки увеличението на стойността на руския Национален фонд за благосъстояние тази година с 40%. Като че ли Путин сега не иска да рискува да загуби спестяванията си, дори ако това означава икономиката на страната да гладува по време на пандемията. Това е така, защото след повече от пет години ескалиращо напрежение със САЩ и Европа, включително безброй кръгове от санкции, Кремъл продължава да търси още.

"Фондът е създаден, за да натрупва приходи от високите цени на петрола, които да се използват в трудни времена. Пандемията е точно такава ситуация", посочи в интервю Кудрин, който беше финансов министър до 2011 година, а сега оглавява правителствена одиторска агенция.

Прогноза: Всеки шести кредит в Русия ще е с просрочие заради пандемията

Прогноза: Всеки шести кредит в Русия ще е с просрочие заради пандемията

Най-тежко е положението в анексирания Крим, където лошите заеми се удвоиха

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година, Кудрин беше един от малкото гласове сред елита на страната на мнение, че Кремъл трябва да намали своята конфронтационна линия, за да намали икономическите разходи на интервенционистката външна политика, довела до противопоставяне със Запада заради намесата във вътрешните работи на съседките си, Близкия изток и чуждестранните изборни процеси. "Но Путин не беше разклатен, дори когато Кудрин му изнесе презентация в PowerPoint, показваща, че страната рискува да се провали в класацията на световните икономики", припомнят авторите на агенцията.

Путин отново отхвърли критиките на Кудрин, когато го попитаха за това на инвестиционната конференция на 29 октомври тази година, заявявайки, че всяко увеличение на разходите ще се извършва "много внимателно", за да не се намалят валутните резерви на страната. За разлика от други големи икономики, "ние не можем просто да протегнем ръка за повече пари", заяви тогава той.

Путин прекара по-голямата част от първото си десетилетие в офиса, плащайки външния дълг на Русия, отчасти за да попречи на кредиторите да го използват за политически лост над страната. Напоследък САЩ и Европейският съюз обаче използват санкции, за да ограничат заемите от правителството и държавните компании.

Русия избегна най-лошото от рецесията на коронавируса, благодарение на икономика, зависима от износа на стоки като нефт, газ, стомана и въглища, които не бяха обременени от блокировките в градовете. Но икономическата цена на външната политика на Путин става все по-ясна с всеки изминал ден, особено когато правителството задържа разходите.

Правителството се похвали, че фискалните стимули тази година възлизат на почти 10% от брутния вътрешен продукт. Но Кудрин и други икономисти казват, че броят им е по-близо до 3%, което прави Русия една от най-пестеливите големи икономики в условията на пандемия. Голяма част от разходите са финансирани чрез заеми от местни банки, дори когато спадът на стойността на рублата увеличи приходите от износ. В резултат на това спестяванията в правителствения фонд за дъждовни дни се покачиха до 172 милиарда долара. Правителството планира да намали заемите през 2021 година, донякъде за да затегне бюджет, който премина в дефицит след тригодишен излишък.

За разлика от това обикновените руснаци трябваше да затегнат спестяванията си, за да преживеят 6-седмичното блокиране, приключило в средата на месец май. По това време почти половината от домакинствата не са имали спестявания или ако са имали, то те са били достатъчни за покриване на разходите в продължение на четири седмици, показва проучване на Центъра за стратегически изследвания в Москва Nochlezhka - благотворителна организация, която раздава безплатни ястия от нощните автобуси в Москва и Санкт Петербург. По данни на организацията търсенето се е удвоило през пролетта и оттогава насам е останало високо.

Русия загуби $7 млрд. от туристи заради пандемията. Но икономисти смятат, че е спечелила

Русия загуби $7 млрд. от туристи заради пандемията. Но икономисти смятат, че е спечелила

$30 млрд. са останали в страната, тъй като руснаците не успяха да почиват в чужбина

Стратегията на страната логично среща критики сред обществото. Режисьорът Григорий Свердлин е на мнение, че ситуацията няма да се подобри скоро.

"Русия сега е една от единствените големи икономики, които преследват строги икономии и то по грешни причини", посочи Сергей Гуриев, бивш главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Разходите за здравеопазване и образование като дял от общите публични разходи намаляват през трите години преди пандемията. Големите инфраструктурни проекти също страдат от липса на финансиране, особено в региони, които се намират по-далеч от Москва. Жителите на Якутия например, в далечния североизток на страната, чакат вече 30 години изграждането на мост, който Кремъл обеща да построи над третата по големина река в Русия. Всяка година над 600 000 души остават изолирани, когато зимният лед стане твърде тънък, за да може хората да се движат по него. Парите, които трябваше да бъдат отпуснати за съоръжението, бяха пренасочени за финансирането на моста за 3,5 милиарда долара до Крим, който беше завършен преди две години.

Високите цени на петрола помогнаха на Путин да види скок на жизнения стандарт и средногодишния ръст от 7% през първите си осем години на власт в началото на 2000-те. Но бумът отстъпи място на стагнацията през последното десетилетие. След кризата в Крим икономиката се разраства със среден годишен темп от само 0,7%.

Путин започна тази година с обещание да върне част от парите, като похарчи около 2,1 трилиона рубли, или 27 милиарда долара за инфраструктурни проекти и помощи за бедните. Тогава пандемията нанесе своя удар и част от тези пари бяха насочени в подкрепа на индустрии, засегнати от блокирането.

"Кремъл среща много малко противопоставяния, до голяма степен защото внимателно контролира разказа на държавната телевизия, че политиката на спестяване, а не на разходи, е необходима, за да може да се защити Русия от външни заплахи. Когато рейтингът на Путин падна до рекордно ниските 59% по време на блокирането, правителството облекчи ограниченията, вместо да увеличи финансовата подкрепа", пише още агенцията.

"Политиците искат да поддържат хората бедни, така че цялата им енергия да е насочена към оцеляване, без да оставя време за протести. Подобряването на жизнения стандарт просто не е приоритет", коментира Александра Суслина - специалист по бюджета в Икономическата експертна група в Москва.

Рейтингите на Путин се подобриха с подобряването на икономиката през лятото, но сега правителството е изправено пред нов скок на инфекциите на Covid-19, който заплашва да остане извън контрол при липсата на нов кръг от ограничения.

Междувременно рискът от нови санкции от страна на САЩ се увеличава. В последния дебат преди президентските избори в САЩ на 3 ноември кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън предупреди, че всяка страна, която се намесва в изборния процес, ще си "плати цената", добавяйки, че вече има доказателства за намеса на Русия.

Последователните кръгове от наказателни мерки след анексирането на Крим донякъде означават, за САЩ вече няма много за адресиране към Русия в това отношение. Една от идеите, предложени от двупартийна група американски сенатори, би забранила на американските мениджъри да купуват руски държавни облигации, ограничавайки кръга на потенциалните руски инвеститори до Европа и Азия и потенциално увеличавайки разходите за заеми на страната. Международният валутен фонд и големите компании за кредитен рейтинг възхваляват Русия през последните години за поддържането на нивата на дълга сред най-ниските в света, а валутните резерви - сред най-високите. Но Кудрин казва, че поддържайки това ниво на предпазливост при криза, правителството рискува да прехвърли икономическата болка за години напред. "Предполагам, че са предпазливи с разходите, защото се притесняват от бъдещи рискове. Но ще бъде много по-трудно да съживим икономиката по-късно, ако е силно повредена", допълни Кудрин.

Русия планира ремонт на данъчната политика в петролния сектор на страната

Русия планира ремонт на данъчната политика в петролния сектор на страната

Въпреки че се придържа към преференциално третиране на Rosneft, руското правителство се опитва да се насочи към по-справедливи условия