Ограничена от производствените съкращения на ОПЕК + и необходимостта да балансира бюджет 2020 г., Русия започна да играе с един от най-опасните политически инструменти, с които разполага - данъчно облагане по веригата. Десетилетия наред руските петролни компании се оплакват, че постоянната промяна на усложнява спъва плановете за дългосрочните им стратегии и обезпокоява потенциалните чуждестранни инвеститори.

През септември руският парламент одобри на първо четене законопроекта, създаден от Министерството на финансите, който ще премахне данъчните облекчения, които Москва смята за излишни. Причината за това се крие в опасенията на Кремъл, че предизвиканият от коронавирус икономически спад ще окаже по-голямо от очакваното въздействие върху хората.

Въпреки че се придържа към преференциално третиране на Rosneft, руското правителство в същото време се опитва да се насочи към по-справедливи условия.

Министерството на финансите отдавна изразява недоволството си от преференциалното третиране на сектори с висок вискозитет. Според министъра на финансите Антон Силуанов с премахването на данъчните облекчения в тези сектори бюджетът на Русия ще осигури още 1 млрд. долара през 2021-2023 г.

Допълнителни данъчни облекчения за Rosneft

Досега позицията на финансовото министерство беше да предоставя данъчни облекчения въз основа на различни критерии. Но Става традиция руското правителство да прокарва някои допълнителни отстъпки за водещата национална петролна компания Rosneft, като в този е предоставило тази привилегия в рамките на същото законодателство, което е премахнало данъчните облекчения на LUKOIL и Tatneft.

Данъчно облагане въз основа на печалба

Ключовият елемент в руското данъчно облагане - доизграждането на цялостна схема за данък върху свръхпечалбата (EPT), произтича от настояването на Министерството на финансите за изравняване на условията за петролните компании, тъй като 60% от руското производство на петрол разчита на освобождаване на данък. Данъчното облагане въз основа на печалбата не е новост в Русия, няколко десетки петролни находища вече функционират в рамките на пилотен проект EPT, стартиран през 2019 г. Досега обхватът беше ограничен - основните участници в EPT бяха в Източен Сибир с освобождаване от износни мита.

Колкото и преходът към EPT да изглежда своевременно решение за руските власти, настоящото предложение на Министерството на финансите ще създаде конфликт с големите петролни компании в страната. Именно тези с освобождаване от износни мита до голяма степен възприеха новата схема за данъчно облагане, но при данъчно облагане, основаващо се на печалбата, те все още плащат данък за добив, макар и с намалена ставка. Това значи, че петролните компании могат да спестят милиарди рубли от данъци.

Москва изчислява, че загубите на правителствени приходи през 2019 г. възлизат на 213 млрд. рубли. Осъзнавайки тази вратичка (която някои служители на FinMin определиха като най-големия гаф на този век), Министерството на финансите сега иска да я затвори.