Азерският газ няма да тече по „Набуко Запад", който трябваше да преминава през България, а по алтернативното трасе на тръбопровода ТАП (Трансадриатически газопровод), което преминава през Турция, Гърция и отива в Италия.

Официалното решение ще бъде оповестено утре или други ден.

То вече е взето на 21 юни тази година, заяви енергийният експерт Илиян Василев, който даде пресконференция заедно с Красен Станчев, Христо Казанджиев, Димитър Иванов и Алекс Алексиев.

Това е една „нова Ялта", на която се е разпределяло отново геополитическо влияние, каза още Василев. Той заяви, че представителите на азербайджанската компания Сокар, която е акционер в находището Шах Дениз II, e бил в България тези дни и е имал среща с икономическия министър Драгомир Стойнев. Но информация от нея няма, допълни Василев.

Енергийният експерт посочи, че решението да бъде избран проектът ТАP е политическо и България е била изоставена от своите евроатлантически партньори. Причината за тази оценка е, че страните през които ще премине TAP вече имат енергийна диверсификация , за разлика от България, която е почти на 90% зависима от руските доставки.

Освен това България, чрез дружествата си Булгаргаз и Булгартранзгаз, ще загубят от това че руският газ през територията на страната ни ще се транзитира по тръбата на Южен поток. От това ще намалеят приходите на Булгартранзгаз и той ще бъде поставен на колене.

Вашингтон изоставя Източна и Югоизточна Европа на Русия, каза от своя страна енергийният експерт Алекс Алексиев. Това е една огромна стратегическа грешка, за която САЩ и ЕС ще платят висока цена, каза още той.

Единственият полезен ход е страната ни е организирането на собствения добив, защото вече няма подкрепа от страна на САЩ и ЕС, заяви Димитър Иванов. Друга стъпка е да се договорят доставки от Румъния, които бяха забранени от предишните правителства.