Северна Корея дава сигнали, че е готова да отвори своята силно централизирана икономика. И смята да вземе пример за това от Виетнам.

Успехът на Ханой да запази еднопартийното си управление и контрола на държавата, а в същото време да извлече всички ползи от включването си в глобалната икономика, изглежда атрактивна алтернатива за Северна Корея, смятат анализатори.

Дори Пхенян да реши да направи стъпка към отварянето на икономиката си, приоритет на страната ще остане запазването на стабилността на режима.

За тези намерения на Северна Корея се заговори още през миналата година, когато в Ханой беше организирана втората среща между представители на Пхенян и Вашингтон.

Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото чудо на Виетнам?

Готова ли е Северна Корея да повтори икономическото чудо на Виетнам?

Преди двете държави са еднакво бедни. Днес Виетнам има 3 пъти по-голям БВП на глава от населението

Тази седмица дойде и поредната индикация в тази посока, след като министърът на външните работи на Виетнам Пам Бин Мин отиде на посещение в Северна Корея във вторник след визитата на севернокорейския му колега Ру Йон Хо през миналата година, пише CNBC.

Според неофициална информация на Yonhap News Agency последните срещи са били с цел да бъдат обсъдени икономическите реформи във Виетнам. Подобни визити не е имало от 2012 година насам.

През миналия месец председателят на парламента във Виетнам Нгуен Ти Ким Нган от своя страна заяви, че Ханой ще се радва "да сподели икономическите си решения със Северна Корея", посочва южнокорейският вестник Maeil Business.