Икономиката на Германия ще се свие значително тази година и може да се нуждае от две години, за да компенсира загубената позиция, заяви централната банка, присъединявайки се към редица прогнози, според които възстановяването ще е бавно, пише Reuters.

Най-голямата икономика в еврозоната ще се свие със 7,1% през 2020 г. заяви Bundesbank в своите двугодишни прогнози, дни след като правителството прие споразумение за стимулиране на икономиката от 130 милиарда евро.

Прогнозите са до голяма степен в съответствие с перспективите, предоставени от правителството и Съвета на икономическите експерти, като и двете институции прогнозираха спад в обхвата от 6% до 7%.

Планът за излизане на Германия от кризата струва 130 милиарда евро

Германия намалява временно ДДС-то от 19% на 16% като част от мерките за излизане от кризата

Мерките надхвърлят значително всички други национални програми за извънредни ситуации на други страни в еврозоната

Голяма част от германската икономика беше затворена с месеци на фона на пандемията, а ограниченията се премахват доста бавно.

За 2021 г. коригираният растеж се наблюдава на 3,2%, а през 2022 г. - 3,8%, добави Bundesbank.

"Публичните финанси дават значителен принос за стабилизирането", заяви президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. "Новият стимул е подходящ в настоящата ситуация и имам положителна оценка относно програмата за икономическо стимулиране на правителството."

Данните на Deutsche Bundesbank идват ден, след като Европейската централна банка понижи прогнозите си за еврозоната. Според тях спадът на БВП от 8,7% през 2020 г. е основен сценарий, а 12,6% спаде най-тежкият сценарий.