Пътят на България към еврозоната през последните седмици е съпътстван от множество паралелни сюжети - спорове по законови промени, събиране на подписи за референдум, различна интерпретация на случващото се в чужбина и много сблъсъци на политици и експерти "за" и "против" единната валута. Накратко - ситуация, която изглежда доста неразбираема (и съответно - плашеща) за обикновения човек.

Вероятно именно защото обикновените хора пазаруват в големи супермаркети, съветникът на финансовия министър и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански направи следното предложение в телевизионния ефир преди дни: "Да се направи един опит в търговските мрежи на големите вериги да се сложат цените в евро и в лева в продължение на повече от 6 месеца - на 9 месеца. За да могат хората да свикнат, че това което си купуват в лева, ако до него стои цената в евро, тя ще бъде точно на курса, който е установен - 1,95583".

Поскъпване на един продукт със 160% - това се случва в Хърватия след приемане на еврото

Поскъпване на един продукт със 160% - това се случва в Хърватия след приемане на еврото

Основни хранителни продукти са поскъпнали с до 38% за по-малко от месец

Могат ли - и от гледна точка на законодателството, а и от гледна точка на собствените си възможности, големите вериги да предприемат едно своеобразно предварително "влизане" в еврозоната с цел да успокоят потребителите? Ако се появят по-рано цени и в евро, ще можем ли да си плащаме с единната валута?

Какво казва министерството

"Опитът" с търговските вериги, за който Каримански говори, е "лично предложение на съветника на министъра", подчертаха пред Money.bg от пресцентъра на Министерството на финансите.

Румънците искат приемане на еврото, въпреки че смятат страната за неподготвена

Румънците искат приемане на еврото, въпреки че смятат страната за неподготвена

33% вярват, че присъединяването към еврото няма да има положителни страни

Припомнят още, че в Националния план за въвеждане на еврото вече са записани периодите на двойно обозначаване на цените, както и на едновременно използване на лева и еврото.

  • Две цени се въвеждат един месец след приемането на Решението на Съвета на Европейския съюз за въвеждането на еврото от Република България и се запазват 12 месеца след датата на приемане на страната в еврозоната - общо приблизително 17 месеца, посочват от МФ.
  • Еврото става официално разплащателно средство от датата на въвеждането си и се използва едновременно с българския лев в продължение на месец - например от 1 януари до 31 януари. През този месец обаче рестото ще е само в евро.

Тези срокове ще бъдат регламентирани и в бъдещия Закон за въвеждане на еврото.

Какво казва бизнесът

"На този етап е рано да се обсъждат възможни пилотни варианти без да има повече конкретика и официални насоки от отговорните институции. (...) Целта ни е възможно най-бързо да имаме необходимата яснота, за да може да изпълним заложения в Националния план за въвеждане на еврото график", заявиха за Money.bg от Сдружението за модерна търговия, в което членуват голяма част от големите търговски вериги у нас.

Организацията е коментирала въпроса и с представители на МФ, като очаква първите чернови на насоките от ведомството, за да даде коментари и препоръки.

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Месец в еврозоната: Ето какви са истинските цени на храните в магазините в Хърватия

Годишната инфлация на Хърватия през първия месец в еврозоната възлиза на 12.7 на сто

"Представете си го като едно голямо настройване на вече съществуващ софтуер - на системите, свързани с етикетите, с устройствата за проверка на цени, с фискалните апарати. После трябва да се направят необходимите тестове, за да сме сигурни, че всичко тече гладко. За да има реална подготовка на системите, трябва предварително да се знае какво ще се показва на етикетите, на касовите бонове, на финансово-счетоводните документи и т.н.", обясняват от сдружението.

Междувременно, то работи със своите членове по темата, като вече е направило и вътрешна анкета сред тях за въпросите, по които компаниите имат нужда от официални разяснения от страна на институциите.

Веригите са дали яснота и в какви срокове могат да бъдат технически подготвени след получаване на официалните инструкции от МФ - между два и три месеца.

Как да избегнем сътресения

Въвеждането на еврото беше съпътствано с нестабилност на цените на много места. В повечето случаи - както се очаква да стане в крайна сметка и с Хърватия, ефектът върху покупателната способност намалява с течение на времето, но със сигурност най-бедната страна в Европейския съюз не се нуждае от ценови шокове.

От Сдружението за модерна търговия са категорични: "Нашите членове имат интерес процесът в България да премине гладко и без спекулации и напрежение. Правилата за превалутиране и закръгляване са пределно ясни и никой уважаващ себе си търговец няма да допусне отклонение от тях".

Смяната на лева с евро може да е тежък процес и не бива да се бърза, смята икономистът Стоян Панчев

Смяната на лева с евро може да е тежък процес и не бива да се бърза, смята икономистът Стоян Панчев

Приемането на еврото би генерирало допълнителна инфлация

Организацията апелира за активно партньорство между бизнеса и държавните институции по темите, свързани със защитата на потребителите.

От Министерството на финансите посочват, че Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, НАП, "Икономическа полиция", БНБ и КФН ще следят за злоупотреби и нарушения на изискванията, произтичащи от въвеждането на единната валута.

"Всеки гражданин ще има право да подаде сигнал за нарушения до КЗП или до съответния контролен орган. Сигналите ще могат да се подават чрез интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на страницата за еврото, както и чрез безплатната телефонна линия за еврото, която ще бъде открита 6 месеца преди датата на въвеждане на еврото", обясняват от ведомството.