Швейцарската национална банка отчете годишна загуба от 141,54 милиарда долара. Това е най-голямата загуба в 115-годишната история на централната банка. Причината: спад в стойността на инвестициите на SNB, заради спадовете на облигациите и фондовите пазари миналата година, предава Reuters.

Историческа рекорд: $143 милиарда загуба отчете Централната банка на Швейцария

Историческа рекорд: $143 милиарда загуба отчете Централната банка на Швейцария

Печалбата на банката не влияе върху паричната политика

Загубата дойде след печалба от 26 милиарда франка през 2021 г., Банката няма няма да изплати пари на конфедерацията и кантоните, а също и дивиденти на инвеститорите. Това ще бъде вторият път в историята, в който банката няма да го изплаща пари от създаването си през 1907 г.

Голяма част от дефицита се дължи огромните валутни авоари, които включват акции и облигации от чужбина. Централната банка изкупуваше евро в продължение на дълго време, както и и други чуждестранни валути, за да предотврати икономически вредното поскъпване на франка, който е търсен като сигурно убежище по време на криза.

Въпреки огромните загуби SNB разполага с 66 милиарда франка собствен капитал. Дори собственият капитал да бъде заличен напълно, това няма да промени паричната политика в краткосрочен план. "SNB може да работи без собствен капитал", според икономисти.