Скъпата някога соларна енергия днес е достатъчно евтина, за да измести използването на въглища и природен газ и то по-бързо от очакваното. Това е заключението на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за това как ще се промени пазарът на електроенергия до 2040 година.

Експертите изчисляват, че разходите за слънчева енергия в САЩ и Германия вече са конкурентни на тези за нови заводи, захранвани от изкопаеми горива. До 2021 година те ще се изравнят и в развиващите се пазари, като Китай и Индия.

Този разглеждан сценарий предвижда, че зелената енергия ще успее да се наложи много по-бързо, отколкото беше прогнозирано по-рано.

От своя страна това може да означава, че глобалното замърсяване с въглероден диоксид от изкопаеми горива ще започне да спада след 2026 година. Изчислението е в контраст с очакванията на Международната агенция по енергетика, че то ще продължи да се увеличава в следващите десетилетия.

"Разходите за нови технологии намаляват по такъв начин, че остава повече въпросът кога точно ще се случи това, а не дали ще се случи", смята Съб Ханбъст от BNEF в Лондон, който е автор на доклада.

Какво още можем да очакваме, че ще се промени до 2040-а?:

  1. Китай и Индия ще се превърнат в най-големите пазари за новата генерация технологии в енергетиката, като те ще осъществят около 39% от всички инвестиции в индустрията или около 4 трилиона долара;
  2. Разходите за вятърни централи на платформи в моретата, които в момента са по-високи от тези за традиционните възобновяеми технологии, ще спаднат със 71 на сто;
  3. Поне 239 милиарда долара ще бъдат инвестирани в производството на литиевойонни батерии, което ще разшири потреблението на електрически автомобили и на технологията в домовете;
  4. Пазарът на природен газ ще достигне 804 милиарда долара, като така ресурсът ще балансира пазарът, който ще става все по-зависим от слънчевата и вятърната енергия.

Все пак от BNEF смятат, че най-драматична промяна ще има в баланса между зелената енергия и тази от изкопаеми горива.

Двигателят на революцията на пазара ще бъде рязкото поевтиняване на фотоволтаичните панели, чиято цена в момента е почти една четвърт от това, което беше през 2009 година. До 2040 година се очаква разходите да паднат с още 66% от настоящия размер.

Цената навятърните турбини вече намаля с 30 на сто през последните 8 години и ще спадне с още 47 на сто до края на посочения период.

Успоредно с това Китай и Индия, които са в надпревара на пазара ще започнат да произвеждат евтина електроенергия от 2020 година.