В продължение на 11 години хазартът беше забранен в Украйна. Година след като ограниченията за него паднаха, по всичко изглежда, че игрите със залагания са напът да се превърнат в нещо голямо за страната.

За последните 12 месеца компаниите за спортни залагания имат масирани рекламни кампании в страната, но скоро фокусът няма да е само върху тях. Украинските власти вече са издали десетки лицензи за изграждането на казина. По думите на Антон Кучухизе, който е председател на Украинския съвет по хазарта, страната ще се позиционира като "Лас Вегас на Източна Европа".

"Ние имаме най-големият пазар за залагания в цяла Централна и Източна Европа", посочва той.

Борис Баум, който е член на комисията, посочва, че от февруари насам са били издадени 40 лиценза на 40 отделни оператора в сектора. Той добавя, че скоро правителството може да очаква годишни приходи от над 300 милиона евро от индустрията.

От миналата година насам събраните приходи в хазната възлизат на 41 милиона щатски долара, но според прогнозата пазарът може да се разрасне до 20-30 милиарда долара годишно в следващите години. Тази сума се равнява на 15% от икономиката на Украйна в момента.

Всъщност въпреки забраната през изминалото десетилетие, хазартът никога не е спирал да съществува в източноевропейската страна. Забраната беше наложена през 2009 година, след като в игрална зала бяха убити няколко души. Нелегалните залагания обаче бяха добре позната практика в страната през следващите години. Според различни изчисления тази дейност на черно е генерирала по 1 милиард долара годишно.

В началото на 2020 година властите в държавата затвориха над 900 нелегални места за залагания. По-късно украинският президент Владимир Зеленски даде сигнал за въвеждането на законодателство за махане на забраната и регулиране на хазарта.

Сега секторът може да работи при определени условия. Основно разрешение за такава дейност в Украйна има за 5-звездните хотели, специално създадени за това комплекси за отдих извън градовете, както и в сгради с издадено за това разрешение.

Поддръжниците на тази политика посочват, че промените ще доведат не само до създаването на много нови работни места, но и ще стимулират строителството, както и възстановяването на хотелиерския и ресторантьорския бизнес след пандемията.