Френската банка Societe Generale оповести рекордна загуба за четвъртото тримесечие на 2007 г., след избухналия миналия месец скандал около измамните практики на банковия инвестиционен експерт Жером Кервиел.

Загубата за последното тримесечие на миналата година се оценява на 3.35 млрд. евро, които са следствие от реализираните загуби около непозволените търговски практики разкрити през януари. Припомняме, че заради огромните непокрити позиции на Кервиел, банката понесе загуби от общо €4.9 млрд. в рамките на няколко дни.

Президентът на банката Даниел Бутон е споделил пред Ройтерс, че в цялата си 144-годишна история институцията е успявала да се справи сама, като смята сега да продължи това без помощта на отправената оферта от конкурента BNP Paribas.

Загубите за четвъртото тримесечие са доста големи в сравнение с печалбата от €1.18 млрд. за същия период миналата година. Другата голяма френска банка BNP обяви печалба в размер на 1 млрд. евро за последните три месеца на 2007 г., въпреки отписаните активи свързани с обезценените американски ипотечни облигации.

Дивидентът, който Societe Generale ще раздаде на акционерите си, е паднал до 90 цента от 5.20 евро на акция преди година. В сряда, банката изгуби 6% от пазарната си капитализация, а днес акциите й отвориха с ръст от близо 1% до 67 евро.

За да отговори на прекалено големите загуби от отписани активи на стойност 2 млрд. евро и тези реализирани от Кервиел, банката бе принудена да продаде сериозен процент от акциите си. От институцията са заявили, че ще пуснат на пазара още ценни книжа, ако имат нужда от допълнителни финансови средства.

За цялата изминала година печалбата на банката се е понижила до €947 млн., което е доста слабо представяне в сравнение с реализираната година по-рано от €5.22 млрд.

*Q4 - четвърто тримесечие