До истински срив във вноса на колбаси у нас се е стигнало през миналата година. Вносът им е спаднал значително в сравнение с 2009 г. и е бил под равнището на внесените през 2008 г. количества, съобщи пред „Фокус" Магдалена Младенова от Асоциацията на месопреработвателите в България. През 2010 г. вносът възлиза на 2738 тона, като е отбелязан спад с цели 35%.

Внесените количества охладено и замразено говеждо месо през 2010 г. са изцяло от страните на ЕС, т.е. са вътрешнообщностна доставка и възлизат на 12 240 тона. Вкараното охладено говеждо месо е било 1583 тона, а на замразено - 10 858 тона. Основните количества замразено месо са доставени от Полша, Испания, Италия и Австрия.

Потреблението на месни продукти
в домакинствата у нас през 2010 г. бележи спад за трета поредна година от 2008 г. насам и възлиза през миналата година на 13,8 кг на човек, като спада в сравнение с 2008 г. с 8 %, а в сравнение с 2009 г. - с 3,5%. В същото време потреблението на месо продължава да се увеличава - до 32 кг на човек през 2010 г. или с 4,2 % повече в сравнение с предходната година. Значително нараства консумацията на риба и рибни продукти.