Инфлация или не - това е въпросът. Може би най-важният въпрос, който тормози икономистите в момента е колко трайна ще е инфлацията, която е на близо десетгодишен връх.

Всъщност, светът отдавна не се е сблъсквал с инфлацията като проблем и може би е забравил вредното въздействие на този икономически феномен. А инфлацията в момента се захранва по много фронтове, най-значителния от които е поскъпването на енергийните суровини на международните стокови пазари. Като пример можем да посочим рекордното поскъпване на природния газ, който вече взе първите си жертви, сред които бе производител на торове, затворил две свои фабрики във Великобритания заради поскъпването на суровината.

Подценява ли се опасността от инфлация?

Неотдавнашните рали на пазара предполага "ограничени" икономически щети от делта варианта и "малък" риск по отношение на инфлацията, казаха анализаторите на BofA Global Research.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл провокира "рискови" движения на пазарите с речта си в Джаксън Хоул в края на август, тъй като инвеститорите вероятно пренебрегнаха потенциала за трайна инфлация, тъй като делта вариантът на коронавирус се разпространява, според BofA Global Research.

"Рискът след Джаксън Хоул предполага ограничено икономическо въздействие на новия вариант и малки инфлационни рискове", заявиха стратезите на BofA в доклад за лихвите от миналата седмица.

Графиката BofA разглежда световната икономика, включително САЩ и еврозоната, показвайки, че "инфлационните изненади са се преместили много над общите изненади от данни". Това е особено вярно в САЩ, според доклада, който отбелязва "положителната реакция на пазара към Пауъл".

Акциите се повишиха, а доходността на американските облигации спадна в резултат на речта на председателя на Федералния резерв на 27 август, като сега стратезите на BofA призоваха инвеститорите да се съсредоточат върху въздействието на силно заразния вариант на коронавирус върху икономиката, тъй като пандемията Covid-19 продължава. Те казаха, че "влошаването на ситуацията с Covid" може да доведе до "допълнително влошаване на затрудненията в предлагането и по-висока инфлация".

"Рискът се увеличава от Covid, като негативен и по-устойчив шок в предлагането, може да доведе до стагфлация, което от своя страна прави нормализирането на политиката на Фед предизвикателство", пишат стратезите. "Пазарът не изглежда твърде загрижен за Covid и инфлационните рискове."

Пазарите изглежда харесаха насоките на Пауъл за лихвите, тъй като той отдели потенциално Фед от прекратяването на програмата му за количествено облекчаване, започнала миналата година в рамките на спешните му мерки, предприети на фона на кризата с Covid-19, според BofA Global Research. В края на QE, Федералният резерв ще започне да свива своите 120 милиарда долара месечни покупки на съкровищни облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа - стъпки, които някои инвеститори очакваха, че могат да започнат още тази година.

Междувременно инфлацията се е увеличила в световен мащаб през 2021 г., казаха стратезите на BofA.

"Това до голяма степен е свързано с базовите ефекти от ръста на цените на петрола последната година, но в някои случаи основната инфлация също се е увеличила", пишат те в доклада. "Затрудненията в доставките по време на повторното отваряне са друга причина, която на теория би трябвало да е временна, но не е ясно колко дълго ще продължи и дали ще остави по-трайни белези."

Инфлационният натиск се засилва, докато глобалният икономически растеж се забавя, което е свързано по подобен начин с добре очакваните "базови ефекти от възстановяването в началото на годината", според доклада. Но "глобалната икономика изглежда се забавя повече от очакваното", пишат стратезите.

Страхът от стагфлация

Стагфлацията през 2022 г. е настоящият "доминиращ риск", според изпълнителния директор на Infracap, Томас Хъм, дал своето мнение за финансовото издание Bloomberg.

Настоящите пазари продължават да са подвластни на страховете от инфлация, както и на възстановяването на пазара на труда в повечето щати, тъй като хората се връщат на работа. Според Джей Хатфийлд, основател, главен изпълнителен директор и мениджър на портфолио в InfraCap, рискът от стагфлация през 2022 г. е най-належащият проблем, пред който са изправени пазарите в момента.

"Доминиращият риск в момента, който виждаме, е наистина стагфлация през 2022-ра година и че Фед губи контрол върху инфлацията."

Хетфийлд отбеляза, че вероятно Фед ще трябва да повиши лихвените проценти поне два пъти през 2022 г. поради това, откъде идва основната тежест на инфлацията, а именно жилищните и потребителските трайни сектори. В крайна сметка председателят на Фед Джером Пауъл държи "пушещия пистолет" за инфлацията, каза той.

Що се отнася до това дали настоящите нива на инфлация ще се запазят в по-дългосрочен план, тъй като Федералният резерв продължава да забива своята "преходна" тема, Хатфийлд смята, че инфлацията наистина се ускорява.

Хиперинфлация

Хатфийлд също посочи "хиперинфлацията" на пазарите на стомана като друга причина, поради която инфлацията може потенциално да се повиши до двуцифрени нива, ако Фед не следва агресивна стесняваща стратегия. Той вярва, че единственият начин ефективно да се овладее инфлацията е да се започне повишаването на лихвените проценти.

"Единственото нещо, което ще забави пазара на жилища, са по-високите лихви", каза Хатфийлд. "След като цените на жилищата започнат да се покачват, хората купуват на спекулативна основа."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари