Невиждана от десетилетие суша създава проблеми на земеделците в Аржентина. Липсата на дъжд понижи нивото на река Парана, основен маршрут за транспорта на зърнени храни в страната, което носи по-нисък износ и повишава разходите за логистика. Метереолози прогнозират, че тенденцията ще се запази поне до следващата година, пише Reuters.

Южноамериканската икономика е номер три в света по износ на царевица и номер едно на соево брашно, използвано за храна за прасета и домашни птици от Европа до Югоизточна Азия. Агрикултурният износ на Аржентина е основен източник на валута, нужна за подсилване на резервите на централната банка, които изтъняха след тригодишна рецесия.

Южна Бразилия, откъдето тръгва река Парана, страда от суша през последните три години. Липсата на дъжд намали нивото на вода около пристанището в Росарио, Санта Фе, където се товари 80% от агрикултурния износ на страната. Заради плитките води корабите, които потеглят оттам, товарят с между 18% и 25% по-малко стока от нормалното, казва Гилермо Ваде, мениджър на аржентинската Камара на пристанищните и морски дейности.

Разходите за логистика растат, тъй като все повече стока трябва да бъде транспортирана по суша до атлантическите пристанищя Bahia Blanca и Necochea.

Тенденцията на засушаване в Бразилия започна още през 2019 г. Следващата година бе още по-суха, а 2021 г. е най-сухата от трите, казва Исаак Ханкес, анализатор в Refinitiv. През последните 12 месеца около източника на реката Парана вали между 50% и 75% от нормалното. "Нуждаем се от 130% от нормалните валежи от днес до февруари, за да бъдат възстановени нивата на реката. Всичко под 100% ще бъде лоша новина, а всъщност прогнозите са за 80%", казва той.