Световните цени на хранителните стоки през април 2018 г. се покачват леко спрямо предходния месец, съобщи Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Индексът на цените на хранителните продукти на FAO през април е бил 173,5 пункта, почти непроменен спрямо нивото от март с 173,1 пункта.

Същевременно в годишно изражение нивото на показателя се повишава с 2,7 процента.

Организацията отбелязва, че през април цените на повечето видове зърнени култури и млечни продукти отново са се покачили, а цените на захарта продължи да намалява. В същото време цените на растителните масла и на месо също имат тенденция да се понижават.

Цените на млечните продукти през април в световен мащаб се повишават с 3.4%. Увеличението се дължи на високото търсене за внос на всички видове млечни продукти, както и опасенията на пазара за възможното намаляване на износа от Нова Зеландия, след като там има по-голям от очакваното спад в производството на мляко.

Индексът на цените на зърнените култури през изминалия месец се е увеличил с 2.8 пункта (1.7%) спрямо март и възлиза на 168.5 пункта. Увеличаването на цените четвърти пореден месец отразява вдигането на цените при пшеницата, фуражното зърно и ориза, наблюдавано в последно време.

Цените на растителните масла през април имат индекс 154,6 пункта, което е с 1,4% по-малко в сравнение с март. Организацията обяснява тази динамика с конюнктурата, която се разви в пазарите на палмово, соево и слънчогледово масло.

Захарта поевтинява с 4,8%, индексът на нейната цена през април спадна с 8,9 пункта за един месец, или до 176,6 пункта. FAO отбелязва, че понижението на световните цени на захарта, което продължава от декември 2017 г. се дължи на прекомерното предлагане на пазара, особено с оглед на рекордните реколти в Тайланд и Индия (вторият по големина в света производител на захар).

Стойността на индекса на цените на месните продукти през отчетния месец е 169 пункта, което е с 1.6 пункта или 0.9%, по ниско в сравнение с март. През април цените на говеждо и свинско малко намаляха, а тези на овнешкото и домашните птици останаха на стабилно ниво.

Значително увеличение на износа от Северна и Южна Америка доведе до намаляване на цените на говеждото месо, а цените на свинското месо намаляха поради слабото импортно търсене, обяснява FAO.