Световните цени на храните се понижиха леко през юни в сравнение с май и почти се изравниха с показателите от същия период преди година. Това съобщи Организацията за прехрана и земеделие към ООН (FАО).

От FАО отбелязват, че спадът в цените на млечните продукти и растителните масла елиминира покачването на цените на зърнените култури, захарта и месото. В резултат на това общият индекс се понижава за първи път след пет месеца на растеж.

Общият индекс на цените на храните на FАО за юни е 173 пункта, което е с 0,5 пункта, или с 0,3%, по-ниско от майското ниво. Но в същото време показателят още е малко по по-висок от съответния месец миналата година - 172,7 пункта.

Индексът на цените на млечните продукти през юни се понижи на месечна база с 26.9 пункта, или с 11.9%, до 199.2 пункта. Спадът на цените през юни беше причинен от увеличението на обема на износа и слабото търсене за внос, се казва в съобщението.

Цените на месото през юни се покачват до 176 пункта, което е с 2.6 пункта (1.5%) по-високо от нивото от май. Организацията отбелязва, че през юни котировките на агнешко, свинско и птиче месо са се увеличили под влияние на активното търсене, особено от страните от Източна Азия.

Цените на зърнените култури през юни вдигат индекса си с 11 пункта до 173.2 пункта, или с 6.7%, над майския показател. Причината за това е рязкото увеличение на котировките за износ на царевица, които се повишават за трети пореден месец, пише в доклада на FАО.

Индексът на цените на растителните масла през отчетния месец намалява с 2 пункта, или 1.6%, в сравнение с предходния месец, достигайки 125.5 пункта и достигайки най-ниското ниво от декември 2018 година. Това намаление се дължи главно на спада при котировките на палмово и соево масло, докато цените на слънчогледовото и рапичното масло са се увеличили леко.

Индексът на цените за захарта е 183.3 пункта, което е с 7.4 пункта (4.2%) над майското ниво, информира FАО.