Световното население ще достигне своя пик през 2080 г. с над 10,13 милиарда души на Земята, преди да започне да намалява. Това сочат нови прогнози от този месец като актуализация на интерактивния набор от данни от австрийски изследователски организации, Международния институт за приложен системен анализ (IIASA) и Центъра за демография и глобален човешки капитал Витгенщайн.

Предишни прогнози сочеха, че световното население ще достигне своя връх през 2070 г. и ще бъде 9,7 милиарда. Последният набор от данни обаче показва по-късен и по-висок пик на населението, заради намаляване на смъртността и по-бавен от очакваното спад на раждаемостта в страните с висока раждаемост, според IIASA.

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Някои от най-големите икономики в света се сблъскват с нов проблем за първи път

Икономическо главоболие

След пика си през 2080 г. от 10,13 милиарда,прогнозите са за спад на населението до 2 100 г. до 9,88 милиарда.

Според изследователите през следващите 30 години над 60% от населението ще има гимназиално образование.

"Като цяло населението ще бъде много по-добре образовано от днешното, тъй като по-младите кохорти са по-добре образовани от по-възрастните почти навсякъде", IIASA.

България е в топ 5 на страните в света с най-бърз спад на броя на потребителите до 2030 година

България е в топ 5 на страните в света с най-бърз спад на броя на потребителите до 2030 година

Демографските промени засягат потреблението

Забавяне на растежа на населението в най-голямата икономика

Прогнозите на Wittgenstein Center поставят населението на САЩ над 404 милиона до 2080 г. Очаква се растежът на населението да се забави през следващите 30 години в САЩ, заради нивата на раждаемост и населението на 65 и повече години, изпреварващо растежа на по-младите възрастови групи, според Бюджетната служба на Конгреса на САЩ.

Според прогнозите на службата населението на САЩ в момента е 342 милиона през 2024 г. и се очаква да нарасне до 383 милиона през следващите 30 години.