Търговските политика на САЩ и Индия за стимулиране на родното производство със сигурност ще затруднят новата търговска сделка между двете страни. Това посочи бившият индийски посланик в САЩ Меера Шанкар пред CNBC.

Все пак евентуалното търговско споразумение между САЩ и Индия може да стане факт, когато Тръмп посети премиера Нарендра Моди в Индия тази седмица според дипломата.

"Мисля, че предвид търпението и времето, и двете страни имат желанието да разрешат различията си по начин, който е взаимно изгоден. На масата има редица малки проблеми, с които може би ще се работи по-лесно. След това ще дойдат и по-сложните проблеми, които ще отнемат време за разрешаване, като локализация на данните например", каза Шанкар. Бившата посланичка има предвид разглежданите в момента правила, които ще изискват интернет компаниите да съхраняват информация за индийските потребители само в родната им страна, обясняват авторите на медията.

Индия вече е петата най-голяма икономика в света

Индия вече е петата най-голяма икономика в света

За последните 25 години тя е нараснала с над 700%

Тръмп започва двудневното си държавно посещение в Индия днес. Той има официални ангажименти в Ню Делхи и Ахмедабад. Това ще бъде първото официално посещение на Тръмп в Индия след встъпването му в длъжност през януари 2017 година.

Търговският спор между Вашингтон и Ню Делхи се засили миналата година, когато САЩ отстраниха Индия от дългогодишна програма, която позволи на южноазиатската страна да изнася много от своите стоки в САЩ без тарифи. В отговор Индия наложи тарифи за 28 американски продукта.

Все пак експертите предполагат, че през тази седмица може да бъде постигната търговска сделка, както при отбранителните продукти, така и в сферата на енергетиката, медицинските изделия, селското стопанство и други.

Новият закон може да усложни нещата

Експертите също изразиха опасения, че плановете на Индия да въведе цялостен закон за поверителност на данните може да усложни въпросите около сключването на сделката. Законопроектът за защита на личните данни може да има потенциални последствия за американските технологични компании като Facebook и Google.

Законопроектът в момента се преглежда в парламента и ще забрани на компаниите да обработват чувствителна лична информация извън Индия. Въпреки че чувствителната лична информация може да бъде прехвърлена извън страната при специални обстоятелства, данните ще трябва да продължат да се съхраняват вътре в Индия, показва анализ на PwC.

Ако компаниите искат да използват личната информация на някого, те трябва да потърсят изрично разрешение и този потребител може да поиска изтриването на тези данни.

На въпрос дали законопроектът може да усложни отношенията между Индия и САЩ, Шанкар отговори, че това е по-голям проблем, който надминава споровете между страните.

"Има въпроси за сигурността на данните, има въпроси за личния живот на гражданите, има голям брой въпроси и те трябва да бъдат балансирани спрямо (лекотата) на работа", посочи още дипломатът.

Тя е категорична, че ще има по-големи преговори по този въпрос на глобално ниво.

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Бившият финансов министър на Индия: Страната се намира в много дълбока криза

Все повече сектори на стопанството излъчват негативни сигнали