Въпреки санкциите, с които западните държави се опитаха да "накажат" Северна Корея заради ядрените й опити, икономиката на затворената азиатска държава продължава да върви нагоре, като през миналата година тя записа най-бързия си темп на растеж за последните 17 години.

Новият пакет ограничения, които бяха въведени, се очаква да струват на страната 1 милиард долара годишно. Основно въведените от ООН ристрикции ще ударят приходите на Пхенян от износ, които се изчисляват на 3 милиарда долара.

Откъде идват парите на Северна Корея?

Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

От особено значение е това, че най-големият търговски партньор на страната - съседен Китай, одобри пакета санкции. Северна Корея обаче има икономически взаимоотношения с други държави, които може да се окаже решаващо за в бъдеще.

На база на данни на Observatory of Economic Complexity за 2015 година от платформата за статистически изследвания Statista са направили графика, показваща кои са най-важните търговски партньори за Пхенян.

Снимка 310574

Източник: Statista

Според нея без съмнение на първо място е Китай, откъдето идват 85% от внесените в Северна Корея стоки. Втората по-големина икономика отговаря и за 83 на сто от износа на Пхенян, равняващ се на 2,34 милиарда долара.

С Индия страната отчита положителен търговски баланс, като експортът й за една от най-бързо развиващите се азиатски страни е с дял от 3,5 на сто от общия износ или в сума това прави 97,8 милиона долара. Вносът от там пък се изчислява на 3,1 на сто.

По-рано тази година обаче властите в Индия обявиха, че ще наложат ограничения на търговията си с Пхенян с изключение на хранителните стоки и лекарствата.

Третият най-голям търговски партньор на Северна Корея се отказа от нея

Третият най-голям търговски партньор на Северна Корея се отказа от нея

Индия наложи забрана на търговията със страната

Следващите по значение партньори са Русия, Тайланд и Филипините, като експортът за тях възлиза на съответно 78,2 милиона долара, 73,8 милиона долара и 53,2 милиона долара.

За разглеждания период Пакистан е донесъл на Северна Корея 43,1 милиона долара приходи от изнесени стоки и услуги, а Буркина Фасо - 32,8 милиона долара.

Снимка 310575

Източник: Statista

Вероятно обаче 2017 година няма да бъде толкова успешна за Пхенян, както предходната, когато брутният вътрешен продукт (БВП) записа ръст от 3,9 на сто. Това беше най-бързия растеж от 1991 година насам. Износът през същия период отчете скок от 4,6%.

Анализаторите обаче очакват ограниченията от страна на ООН, както и дистанцирането на Китай и Индия да окажат негативен ефект върху севернокорейската икономика.

Колко струва горивото в Северна Корея?

Колко струва горивото в Северна Корея?

Пекин спря доставките на бензин и дизел за Пхенян в края на миналия месец