Северна Корея изгуби един от най-големите си търговски партньори, след като Индия наложи ограничение на повечето сделки, сключени с Пхенян.

През миналата седмица индийските власти обявиха, че прекратяват всякакви търговски отношения, с изключение на износа и вноса на хранителни продукти и лекарства.

Това решение дойде на фона на обтегнатите отношения на Корейския полуостров и опитите на Щатите за затягане на санкциите срещу Северна Корея.

Заради ядрените опити на Пхенян повечето западни държави не търгуват с азиатската държава. Досега Индия беше третият най-голям партньор на страната след Китай и Саудитска Арабия, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Откъде идват парите на Северна Корея?

Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

За периода между 2015 и 2016 година тя е изнесла стоки за 111 милиона долара за Северна Корея, а е внесла такива за 88 милиона долара.

Това е първият път, когато Индия се включва в списъка с държавите, въвели ограничения за Пхенян. През 2015 година страната се въздържа да гласува резолюция на ООН, осъждаща нарушенията на правата на човека, извършвани от севернокорейския режим.