Търговският дефицит на САЩ се е увеличил до рекордно високи нива този септември, информира CNN Business, цитирайки обявените правителствени данни. Основната причина е сериозният спад на износа. Министерството на търговията на страната обяви, че търговският дефицит се е увеличил с 11,2% до рекордните $80,9 милиарда.

Кризата в глобалната верига е основната причина за това, тъй като американските компании буквално се борят да изнасят навън своите продукти.

Вносът обаче остава висок, защото предприятията възстановяват изчерпаните запаси. Това от своя страна доведе до покачване на цените на вноса, тъй като търсенето вече надвишава предлагането.

Еврозоната изпревари САЩ и Китай по ръст, но следващите месеци ще са тежки

Еврозоната изпревари САЩ и Китай по ръст, но следващите месеци ще са тежки

Производственият сектор в Поднебесната империя се свива за втори пореден месец

Новината определено е доста тревожна новина за американската икономика: търговията не допринася за растежа на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на годината, което помогна за ограничаване на годишния икономически растеж до 2%. Именно търговските проблеми пречат на нарастването на БВП на САЩ.

През септември износът е спаднал с 3% - до $207,6 милиарда. Най-големият спад се дължи на промишлените доставки, като тези на суров петрол, които намаляват с 1 милиард долара. Износът на капиталови стоки също спадна. В същото време износът на потребителски стоки е най-високият в историята на Америка.

Вносът от своя страна е нараснал с 0,6% до рекордните $288,5 милиарда, като при стоките е достигнал $240,9 милиарда, което също е рекорд.