Сърбия - страната, която приема изобретателя Никола Тесла за един от най-популярните си синове - се надява новите технологии да ѝ помогнат да излезе от десетилетия на икономическа стагнация след войните на Балканите през 90-те години на миналия век, разказва Reuters.

Въпреки че е малък играч на световната, а дори и на европейската, сцена, вече десет процента от брутния вътрешен продукт на Сърбия е от информационните технологии. Износът достига един милиарда евро от началото на годината, докато през цялата 2017 г. той бе €900 милиона. Това прави IT секторът третият най-важен за износа след автомобилостроенето и земеделието.

Сръбските компании пишат софтуер за индустрии от земеделието до медицината, както и приложение, подобни на Uber, за транспорта и "облачните" системи.

Пазарът обаче е конкурентен и много държави се опитват да получат част от парите, инвестирани от чуждестранните технологични компании.

Задмина ли наистина Сърбия България по заплати?

Задмина ли наистина Сърбия България по заплати?

Говорят цифрите

Премиерът Ана Бърнабич, която има опит в предприемачеството, подкрепя стартиращите компании и се опитва да привлича международни гиганти, които искат да се установят в страната. Като част от стратегията си, Сърбия привлича чуждестранни инвеститори с ниските си заплати, както и със субсидиите от до €10 000 за служител.

"Информационните и високите технологии са бъдещето на нашата икономика", казва и президентът Александър Вучич.

Много компании, включително Microsoft, IBM и Intel имат центрове за разработка в Сърбия или аутсорсват част от дейността си на местни компании, предлагайки заплати, които над три пъти по-големи от средното месечно възнаграждение от €420.

Сърбия е лидер по създаването на работни места на глава от населението

Съседка на България е лидер по създаването на работни места на глава от населението

Македония също се нарежда в сред първите десет

PricewaterhouseCoopers обаче предупреждава, че страната трябва да спре "изтичането на мозъци" - заминаването в чужбина на най-умните млади хора, като подкрепи по-силно иновациите и подобри регулаторните си рамки и остарялата образователна система.

Стотици хиляди образовани млади хора са напуснали Сърбия от 2000 г. насам и продължават да го правят, като само през 2015 г. са емигрирали 60 000 души, основно към ЕС.

България, Сърбия и Гърция правят общ коридор за тестване на безпилотни коли

България, Сърбия и Гърция правят общ коридор за тестване на безпилотни коли

Успоредно с това ще бъде изградена инфраструктура за 5G мрежа

Очаква се сръбската икономика да нарасне с 4% през тази година, показват изчисленията на централната ѝ банка, от 2% през 2017 година. В технологичния сектор има над 2 000 компании, а приходите им достига €1,5 милиарда.

PwC очаква технологичният сектор да продължи да расте с по 20% годишно, но тази прогноза е заплашена от липсата на квалифицирани кадри. За да реши проблемът, правителството инвестира €65 милиона в научни и технологични центрове, както и €70 милиона в нови компютри и по-добра интернет връзка в училищата. Освен това часовете по програмиране вече са задължителни в началните класове.