Когато приключи месец юни, светът може да не е същият. През него предстоят цяла поредица от събития, които да донесат сътресения на финансовите пазари.

На няколко ключови места в света – Виена, Вашингтон, Лондон, ще бъдат взети изключително важни решения, пише Die Welt.

Ето какви:

Виена, 2 юни – среща на ОПЕК

В австрийската столица се събират членовете на най-големия картел на петролния пазар. Неговата цел не е скрита – да контролира световната търговия с петрол. Ето защо очакванията към тази среща, на която традиционно не се допускат външни лица, са ОПЕК да замрази добива на петрол, за да не позволи по-нататъшно поевтиняване на суровината. От началото на годината черното злато покачи цената си от 30 до 50 долара за барел. Експерти очакват, ако се вземе подобно решение, цените да достигнат и до 70 долара.

Виена, 2 юни – среща на ЕЦБ

Този път домакин на изнесеното заседание на ЕЦБ е Австрийската централна банка. По време на нея ще бъдат представени прогнози за ръста на цените и растежа в еврозоната. За първи път от много време финансовата институция може да увеличи прогнозите си за ръста на инфлацията. За това биха допринесли увеличените цени на петрола. Ако това се случи, пазарите могат да го разтълкуват като сигнал за промяна в курса на ЕЦБ. Какво може да се случи в такъв случай, помним от миналата година – крах на пазара на облигации.

Лондон, 23 юни – референдум за „Брекзит”

100 милиарда британски паунда или около 130 милиарда евро. За толкова много пари става дума на 23 юни, когато Великобритания ще гласува дали да напусне Европейския съюз. Това е сумата, която икономиката на страната може да загуби до 2020 година, в случай че реши за напускане на съюза. Към това трябва да се прибави загубата на близо 1 милион работни места по данни на PwC.

Но шокът няма да е само за Острова. Европейските банки също могат да загубят сума от порядъка на още 100 милиарда евро. Преди всичко тези финансови институции, които имат британски активи.

Вашингтон, 14-15 юни – Федералният резерв решава за лихвите

На световните борси в следващите две седмици няма друга тема освен тази за бъдещето решение на ФЕД. Откакто Джанет Йелън прогнозира през лятото покачване на лихвите, всички са в очакване дали това наистина ще се случи на 15 юни. Ако се вземе подобно решение, то се усети от цялата световна икономика. Защото ФЕД е нещо като централната банка на света, толкова е мощна. Много страни и фирми извън САЩ имат дългове в долари и се надяват валутата да остане евтина.

Преди всичко развиващите се страни зависят от решението на Йелън. Всяка промяна във Вашингтон може да доведе до криза при тях. А оттам и до глобално сътресение на икономиката. Пример: Когато през декември ФЕД за първи път вдигна лихвите от десетилетие, през следващите седмици борсите отбелязаха двуцифрен спад.