Рискът от рецесия в най-голямата европейска икономика се повиши значително между март и април този месец след заетата от президента на САЩ Доналд Тръмп позиция отновно световната търговия, показва изследване.

Икономисти от германския Институт за макроикономика и икономически изследвания смятаха, че в първите три месеца на година възможността Германия да навлезе в рецесия бе едва 6,8 процента. Сега обаче прогнозите им посочват, че шансът е 32,4 процента.

"Флиртът на президента Тръмп с протекционизма разтърси света и засегна не само финансовите пазари, но и германската икономика", казва Гюстав Хорн, директор в института.

Германия е най-мощната икономика в Европа, а бумът там продължава вече над пет години. Безработицата там е толкова ниска, че компаниите често трябва да отказват поръчки заради липса на работници. Наскоро правителството пък отчете рекордни приходи от данъци.

Икономиката ѝ обаче е движена от износа и огромния търговски излишък. И заради това страната стана обект на негативни коментари от страната на Тръмп. Берлин, разбира се, отрече обвиненията. Но решението му да въведе нови мита на китайски стоки изведнъж накара предходните му заплахи да звучат по-възможни.

Германия е в списъка за наблюдение на американското финансово министерство заедно с Япония, Китай, Южна Корея, Швейцария и Индия.

Засега Вашингтон не е налагал мита върху стоки от Европа, но не е ясно дали това няма да се случи.

Европейските лидери обясняват надълго и широко колко малко общо имат с Тръмп, но споделят притесненията му, че силата на Германия коства много на целия континент. Най-мощната европейска икономика спечели много от еврозоната, в която споделя обща валута с множество икономически по-слаби нации.

Ако Германия имаше собствена валута, тя щеше да е оценена далеч по-високо от еврото. И докато сравнително ниската му стойност носи ползи на икономиката на Германия, движена от износа, еврото не направи много, за да съживи икономиките на държавите от южната част на континента.

Тръмп не е първият американски лидер, който изразява притеснения относно търговския излишък на Германия. Администрацията на Обама също посочи, че Берлин трябва да стимулира вътрешното потребление и да увеличи вноса на стоки от останалите страни от ЕС.