Затворените фабрики и намалените производствени мощности във Великобритания заради несигурността около излизането от Европейския съюз са свили производството в автомобилния сектор почти наполовина през април, съобщава BBC.

Въпреки забавянето на Брекзит компаниите продължават да затварят свои фабрики на Острова, като продукцията се е свила с 44,5%, според данни на Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT).

От заводите през този миналия месец са излезли 70 971 автомобила или с 56 999 такива по-малко в сравнение с април миналата година.

Производството за вътрешния пазар и за износ се е свило със съответно 43,7 и 44,7%.

"Днешните резултати са доказателство за огромните разходи и сътресенията около Брекзит. Несигурността около него вече засяга автомобилостроенето и работниците", посочва Майк Хоус, който е главен изпълнителен директор на SMMT.

"Продължителната нестабилност е причината за сериозните щети върху сектора. Страхът от излизане от ЕС без сделка се върна отново и това доведе до забавяне на инвестициите, загуба на работни места и подкопаване на международната ни репутация", допълва той.