Около 20% се е повишила през последните два месеца цената на хляба в област Добрич, като очакванията са до края на годината да има и допълнително увеличение, пише БНР. Цените на брашното се очаква да достигнат 1000 лв. за тон. Драстичното е увеличение и на цената на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит.

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена. Хляб от 600 грама в момента на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба, то той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за килограм, заяви председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов.

"До Нова година цената на брашното ще скочи около 1000 лв. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване. Дано да е поне след Коледа", коментира той.

По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал. При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалити, допълни Тодор Няголов.

Преди две седмици председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви, че няма как да се направи прогноза с колко ще поскъпне хлябът.

От бранша имат предложение за депутатите да въведат 9% ДДС ставка на основни храни, сред които и хляба.

Междувременно Република Северна Македония взе решение да наложи таван на цените за някои основни хранителни стоки в търговията на едро и дребно.

Решението предвижда цените да бъдат ограничени до нивото, на което са били на 1 декември 2021 г., като таванът ще важи до 31 януари 2022 г. с възможност за удължаване, ако пазарната ситуация го налага, съобщиха от правителствената пресслужба.

Сред тях са хляб, захар, брашно, слънчогледово олио, прясно месо, деликатеси и сирене.