Цените на петрола се покачват бързо в сряда сутринта, след като администрацията на президента Джо Байдън забрани вноса на енергийни ресурси от Русия в страната на фона на военния конфликт в Украйна.

"Днес обявявам, че САЩ се насочват към основните сектори на руската икономика: ние забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергия... Тази мярка получи голяма подкрепа от двете партии в Конгреса и, надявам се, целия американски народ ", каза Байдън на 8 март.

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $2,58 до $130,56 за барел. Във вторник цената на тези контракти се вдигна с 4,77 долара до 127,98 долара за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се повиши с $1,98, до $125,65 за барел. Вчера тези контаркти поскъпваха с $4,3 до $123,7 за барел.

През 2021 г. САЩ внасят около 672 000 барела петрол и петролни продукти на ден от Русия, около 8% от общия обем на американския импорт, според Lipow Oil Associates.

По-рано правителството на Обединеното кралство също обяви ограничения за закупуването на руски петрол и си постави за цел да изостави енергийните ресурси от Русия до края на тази година. Европейският съюз от своя страна също публикува план за премахване на енергийната зависимост от Москва. Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че ЕС възнамерява да намали потреблението на газ от Русия с две трети до края на тази година.

Междувременно експерти отбелязват, че пазарът преди обявяването на мерките започна самостоятелно да санкционира руския енергиен комплекс, тъй като търговците избягваха да купуват петрол от Русия.

"Забраната за внос на петрол от Русия вече е де факто въведена на пазара без правителствено постановление", се казва в доклад на Lipow Oil Associates.

Междувременно, на фона на предприетите мерки, цените на горивата на бензиностанциите в Съединените щати скочиха до рекордни нива от 2008 г. насам. Във вторник средната цена на бензина достигна $4,173 за галон, надминавайки максимума от юли 2008 г. от $4,114 за галон, според AAA Gas Prices.

"Ако няма големи промени на енергийния пазар, средната цена на автомобилното гориво ще бъде от порядъка на 4,5-4,75 долара за галон, дизела - повече от 5 долара за галон", каза Том Клоза, анализатор в Oil Price Information Services.