Цените на петрола продължават да се покачват във вторник в очакване на връщане към модела на потребление, подобен на този преди появата на на кризата с коронавируса.

Стойността на априлските фючърси за сорта Brent се повиши на лондонската борса ICE Futures днес към 9,15 часа българско време с 0,51 долара до 61,07 долара за барел. В понеделник тези контарк8тиt поскъпнаха с $1,22 (2,1%) - до $ 60,56 за барел.

Цената на Brent надхвърля 60 долара за барел за първи път от 24 януари 2020 г., според данните на Dow Jones Market Data.

Фючърсите за март на американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпнаха с 0,41 долара, до 58,40 долара за барел. В предишната сесия те се вдигнаха с 1,12 долара (2%), до 57,97 долара за барел, най-високото ниво от 21 януари миналата година.

Анализаторите посочват като причина за покачването признаци за възстановяване на търсенето на петрол по целия свят, пише S&P Global Platts. Миналата седмица вносът в Китай достигна шестмесечен връх. В Индия търсенето се връща на нивата преди пандемията благодарение на увеличения трафик на превозни средства. Междувременно САЩ станаха най-големият купувач на собствения си петрол през януари.

"Има голям оптимизъм, че ваксинациите ще играят ключова роля за нормализиране на глобалната икономика", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

Освен това пазарът се подкрепя от нарастващите надежди за приемането на нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика, твърдят анализатори от ANZ.

Намаленото предлагане от производителите на петрол както в ОПЕК +, така и в САЩ също допринесе за ралито на петролния пазар. "Няма риск от страна на предлагането, тъй като Саудитска Арабия елиминира този риск, докато добива на шистов нефт в САЩ е почти 20% по-ниско от миналата година," каза Моя.

Анализаторите от ANZ от своя страна отбелязват, че броят на сондажните платформи в САЩ все още е с 60% под нивото, наблюдавано преди избухването на коронавируса, което показва нежеланието на компаниите да увеличават сондажите.

Някои експерти обаче са предпазливи по отношение на ситуацията на петролния пазар, като предупреждават, че подобрението на основните фактори може да бъде надценено.