Цените на петрола от референтни марки в сряда се променят нагоре, въпреки, че изпитват натиск от укрепването на щатския долар и технически корекции на дефицитния в момента пазар, отбелязва S&P Global Platts.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9,22 ч. българско време се търгуват по 63,65 долара за барел, което е с 0,30 долара по-високо от цената на предходната сесия. Вчера, на 16 февруари, тези договори подновиха и надхвърлиха своя 13-месечен връх, като поскъпнаха с 0,05 долара - до 63,35 долара за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент възлиза на 60,26 долара за барел, което е с 0,21 долара по-вече от нивото в края на предишната търговия. Във вторник тези контрпакти поскъпнаха с 0,58 долара (1%) до 60,05 долара за барел, за първи път над $60 от януари 2020 г. за барел.

Скокът на цените се дължи на зимна буря в САЩ, която остави милиони хора без електричество . Както отбелязва S&P Global Platts, силните студове в някои щати, включително Тексас, продължават да влияят негативно върху производството и рафинирането на шистов петрол.

Но предвид временния характер на метеорологичните смущения и намаленото търсене от рафинериите, които компенсират спада в производството, намалените доставки вече не помагат за укрепване на петролните цени.

Пазарът на петрол обаче вече изпитва подкрепа благодарение на прогнози за подобряване на търсенето на фона на възстановяването от кризата и очакванията за нови мерки за подпомагане на американската икономика и намаляване на производството от страните от ОПЕК +.

В същото време анализаторите предупреждават, че с нарастването на цените на петрола се увеличава вероятността за по-бързо възстановяване на производството на OPEC +, което ще намали дефицита на предлагане, който поддържа пазара.

Анализатори от ING отбелязват, че много ще зависи от това колко бързо Саудитска Арабия се оттегли от доброволните си допълнителни съкращения на производството.

"Високите цени на петрола увеличават вероятността американските производители на шисти да повишат активността си. Те могат да направят това достатъчно бързо и да отнемат част от пазарния дял на производителите от ОПЕК +. Във връзка с това възможността за промяна в нивото на ограничения добив от ОПЕК + бързо се увеличават ", каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в OANDA.

Междувременно инвеститорите очакват публикуването на доклада на Американския петролен институт (API) за енергийните резерви в САЩ, който ще бъде публикуван в по-късно сряда вместо във вторник тази седмица поради Деня на президентите в понеделник, 15 февруари. Официалните данни от Министерството на енергетиката на САЩ ще бъдат публикувани в четвъртък, 18 февруари.