Цените на петрола се покачват с над 1% по време на търговията в петък сутринта след силен спад в хода на вчерашната сесия.

Към 9:14 часа българско време септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 105,13 долара за барел, което е с 1,27 долара по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В хода на сесията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $3,06 (2,86%), до $103,86 за барел.

Цената на септемврийските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 97,61 долара за барел, което е с 1,26 долара повече от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в четвъртък цената на тези договори се понижи с $3,53 (3,5%) до $96,35 за барел.

Натиск върху котировките през последната сесия оказаха отслабването на търсенето в Съединените щати и ускоряването на доставките от Либия.

"При 8,52 милиона барела на ден търсенето в САЩ е най-ниското за текущото време на годината от 2008 г. насам, тъй като високите цени на бензина оказват натиск върху купувачите", пишат анализаторите на ANZ.

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард каза вчера, че потребителските цени в еврозоната ще останат високи за известно време поради постоянно покачващите се цени на енергията. Междувременно тя отбеляза, че при липса на нови проблеми цената на енергоносителите трябва да се стабилизира.

Страховете за рецесия в световната икономика понижиха цените на петрола Брент със 7% през юли. Анализатори смятат, че котировките ще паднат с още няколко долара и ще останат на това ниво до края на 2022 година.