Цените на петрола в понеделник се покачват на фона на запазващото се напрежение в Близкия изток.

В петък Иран съобщи за задържането в Ормузкия пролив на танкера Stena Impero, плаващ под британски флаг. Техеран изтъкна като причина за този акт нарушаване на международ9ните правила за мореплаване.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по $63,34 за барел, което е с $0,87 (1,39%) над нивото от закриването на предходната сесия. В петък цената на тези контракти се покачи с $0,54, до $62,47 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,43 - до $56,06 за барел. В петък цената му се повиши с $0,33 (0,6%), до $55,63 за барел.

През миналата седмица Brent поевтиня с 6,4%а , WTI - с 7,6% във връзка са опасенията за отслабване на глобалното търсене на суровината в условията на забавен растеж на световната икономика.

Сега обаче фокусът на пазарите отново с премества върху геополитическите рискове за доставките на суровината.

В същото време добивът на петрол в Либия спадна до 1 млн. барела в денонощие заради завладяването на най-голямото находище в страната - аш Шарар от неизвестна бунтовническа група, съобщи Bloomberg.