Цените на петрола от референтните марки продължават да намаляват в петък, след като прекъснаха четиридневното им покачване предния ден. Към края на седмицата обаче цените на петрола могат да покажат повишение от поне 4% - максимум от седмицата, приключила на 3 юли, пише Trading Economics.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по 44,91 долара за барел, което е с 0,18 долара (0,4%) под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,08.

Фючърсите за американския еталон WTI за септември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент поевтиняват с $, 0,19 (0,45%), до $ 41,76 за барел. Предишният ден стойността им намаля с 0,24 долара.

В четвъртък, 6 август, инвеститорите оцениха данните за пазара на труда в САЩ. Броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица за първи път през седмицата, приключила на 1 август, е спаднал с 249 000 до 1,186 милиона. Броят им е на най-ниско ниво от началото на пандемията от коронавирус , според доклада на американското Министерство на труда. Експертите очакваха спад до 1,415 милиона, сочат данни на Trading Economics.

"Изглежда американската икономика върви в правилната посока и това трябва да повлияе положително на очакванията за търсенето на петрол", казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, цитиран от MarketWatch.

Междувременно Ирак обеща да намали производството с допълнителни 400 000 барела на ден през август, за да компенсира свръхпроизводството през предходните три месеца, съобщи S&P Global Platts. Това има положителен ефект върху съотношението между предлагане и предлагане на пазара, особено като се има предвид преходът на OPEC + към втория етап на споразумението за съкращаване на производството, който предполага частичното му възстановяване.

Тази седмица пазарът на петрол бе подкрепен от надеждата за постигане на споразумение за нов пакет от мерки за подкрепа на икономиката на САЩ, от намаляване на петролните резерви в страната и спада на доларовия индекс ICE под двугодишен минимум, заяви Уорън Патерсън, анализатор на пазара на стоки на ING.