Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на общото понижение на апетита за риск на инвеститорите. Това е провокирано и от информациите за продължаващите протести в Китай срещу covid ограниченията.

Според Bloomberg протести се проведоха в градове в цялата страна, включително столицата Пекин, както и Шанхай, Синдзян и Ухан, който първоначално беше епицентърът на разпространението на заразата от COVID-19.

Това допринася за укрепването на щатския долар, което намалява привлекателността на инвестициите в суровини, а също така увеличава вероятността от още по-значително затягане на ограниченията от китайските власти, посочва агенцията.

Цената на януарските фючърси за суров петрол сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време е 81,01 долара за барел, която е с 2,62 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поевтиняха с $1,71 (2%) до $83,63 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с $2,28 до $73,99 за барел. До края на предишната сесия стойността на тези контракти се понижи с $1,66 (2,1%) до $76,28 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent падна с 4,6%, а на WTI - с 4,8%.

"Перспективите за петролния пазар остават слаби и развитието този уикенд в Китай не допринася за положителното", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стратегията за суровините в ING Groep NV в Сингапур.

Търсенето на петрол в Китай ще намалее до 15,11 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие, в сравнение с 15,82 милиона барела на ден година по-рано, според прогнози на анализаторската фирма Kpler.