Цените на петрола от еталонните марки в четвъртък продължават да се понижават на фона на растящото предлагане и опасенията за свиване на търсенето заради забавянето на световната икономика. Спад на котировките през октомври бе с максимално за последните две години темпо.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса сутринта се търгуват по $74,69 за барел в сравнение с $75,04 при закриване на сесията в сряда. Вчера цената на тези контракти се понижи с $0,91 (1,2%).

Котировките за американския еталон WTI с доставка декември спадат с $0,37 - до $64,94 за барел. По време на търговията в сряда те поевтиняха с $0,87 (1,31%), завършвайки деня на ниво $65,31.

През изминалия октомври цената на двете бенч марки се понижи с 8,8 процента за Brentи с на WTI - с 10,9 процента, отбелязва Reuters.

Министерството на енергетиката на САЩ публикува в сряда данните за състоянието на запасите в страната ,които през миналата седмица са се повишили с 3,22 млн. барела. Стоковите резерви от бензин се намаляват с 3,16 млн. барела, а на другите дестилати - с 4,05 млн. барела. Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгувания на нюйоркската стокова борса петрол са се покачили с 1,88 млн. барела.

Още по-солиден ръст на запасите от суровината в САЩ показаха и излезлите ден преди това данни на Американския институт по петрола.

В същото време добивът на петрол в страната е нараснал с 300 хил. барела на денонощие, при спад на експорта през миналата седмица с 334 хил. барела на денонощие.