Цената на петрола се понижава в понеделник, като тази на европейския еталон Brent падна под 82 долара за барел. Котировките са под натиск от растящия долар, влошаването на прогнозата на ОПЕК за търсенето и вероятността от по-нататъшна намеса на американските власти в ситуацията на петролния пазар, пише Trading Economics.

Сутринта към 9:05 ч. българско време януарските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с $0,77, до $81,40 за барел. В петък цената на тези договори падна с $0,7 (0,8%) - до $82,17 за барел.

В същото време цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се понижава с $0,66, до $80,13 за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с $0,8, до $80,79 за барел.

ОПЕК в месечния си доклад за пазара на петрол остави прогнозата за ръст на търсенето на петрол през 2022 г. непроменена - с 4,2 милиона барела дневно. Но намали прогнозата за нарастване на търсенето за текущата година с около 160 хиляди барела на денонощие до 5,7 милиона барела като се позовава на ефекта от високите цени.

Междувременно американските политици продължават да призовават президента на САЩ Джо Байдън и администрацията му да използват стратегическите петролни запаси на страната или да спрат износа.

Ралито на щатския долар, свързано с нарастващата инфлация, също води до понижаване на цените на петрола. Скъпият долар води до намаляване на покупателната способност на участниците на пазара, използващи други валути.