Цените на петрола продължават леко да се понижават в четвъртък сутринта след рязък спад в сряда на фона на преговорите за въвеждане на таван за цените на руския петрол.

Към 9:25 часа българско време януарските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,62, до $84,79 за барел. В хода на сесията в сряда цената на този сорт петрол спадна с $2,95 (3,3%) до $85,41 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време понижиха цената си $0,41 до $77,53 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $3,01 (3,7%) до $77,94 за барел.

Съединените щати и страните от ЕС планират да договорят таван на цената на руския петрол не по-висок от 70 долара за барел, съобщи по-рано The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Очакваше се решението да бъде взето още в сряда, но страните от ЕС все още не са успели да стигнат до обща позиция, предаде Bloomberg. Според агенцията Европейската комисия е предложила ниво от 65 долара за барел, но Полша и балтийските страни са го сметнали за твърде високо. От своя страна страните със силна корабна индустрия - Гърция и Малта, не искат цени под 70 долара.

"Колкото по-висок е таванът на цените, толкова по-лесно ще бъде за купувачите от Индия и Китай да получат достъп до транспорт, застраховки и други услуги от страните от Г-7", пишат анализаторите на Mizuho.

Пазарните участници също така оценяват официалните данни за енергийните запаси в Съединените щати, които показват рязък спад на петролните запаси и увеличение на запасите от петролни продукти миналата седмица.

Търговските резерви от петрол в САЩ са намалели с 3,69 милиона барела миналата седмица, показват данни от седмичен доклад на Министерството на енергетиката на страната. Експертите очакваха намаление с 2,61 милиона барела.

Междувременно стоковите запаси от бензин са нараснали с 3,06 млн. барела, а на дестилатите - с 1,72 млн. барела. Анализаторите очакваха ръст на първия показател с 1,15 милиона барела, на втория - с 650 хиляди барела.