Цената на "черното злато" отново тръгна надолу във вторник след кратък ръст вчера поради опасенията, че подновеното нарастване на заболеваемостта от COVID-19 в света ще забави възстановяването на световната икономика и ще ограничи търсенето на петрол.

Фокусът на търговците е върху седмичния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите резерви от суров петрол и горива в страната. Очаква се той да покаже първото увеличение на петролните запаси от три седмици насам.

Според статистическия уебсайт Worldometer броят на смъртните случаи, заразени с COVID-19, е надхвърлил 1 милион. Общо от началото на пандемията в света са диагностицирани над 33,3 милиона случая на коронавирусна инфекция.

"За да могат цените на петрола да възобновят своето покачване, е необходимо да се увеличи оптимизмът на инвеститорите по отношение на световната икономика и това зависи от перспективите за развитие на ситуацията с коронавируса и появата на ваксина срещу COVID-19", казват експерти от AxiCorp. Според тях ще минат още няколко седмици, преди скоростта на повишаване на заболеваемостта да започне да се забавя.

Запасите от нефт в САЩ миналата седмица са нараснали с 1 милион барела, прогнозират експерти, интервюирани от Bloomberg. Запасите от бензин в САЩ се очаква да намалят за осма поредна седмица - с 1,2 милиона барела. Американското министерство на енергетиката ще публикува седмичния си доклад за петролните резерви на страната в сряда.

Цената на ноемврийските фючърси за петрол сорт Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта е 42,22 долара за барел, което е с 0,21 долара (0,45%) по-малка от приключването на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори поскъпнаха с 0,51 долара (1,2%). Ноемврийските фючърси за Brent изтичат с приключване на търговията в сряда.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време е 40,36 долара за барел, което е с 0,24 долара (0,59%) под цената от края на търговията в понеделник. Вчера тези контракти поскъпнаха с $0,35 (0,9%).