Цените на петрола продължават да растат в понеделник след стабилното им повишаване през миналата седмица.

Оптимизмът на търговците за перспективите при търсене на петрол в развитите страни се засилва от бързите ваксинации и премахването на карантинните ограничения. Според анкета на CBS News, на американците им е станало по-спокойно да се срещат с приятели, да се връщат на работа и да посещават публични събития. Междувременно средният дневен въздушен трафик в САЩ за първи път от началото на пандемията надхвърли 2 милиона пътници.

Международната енергийна агенция (IEA) прогнозира, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се върне на предпандемичните нива до края на 2022 г. През 2021 г., както очаква IEA, търсенето ще се е увеличило с 5,4 милиона барела на ден - до 96,4 милиона барела на ден, а през 2022 година - с 3,1 милиона барела на ден.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време в понеделник е 73,11 долара за барел, което е с 0,42 долара по-висока от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поскъпнаха с 0,17 долара (0,2%) - до 72,69 долара за барел - максимум от април 2019 година.

Юлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 71,28 долара за барел, което е с 0,37 долара по-висока от крайната цена на предходната сесия. До затварянето на пазара в петък стойността на тези договори се увеличи с 0,62 долара (0,9%) до 70,91 долара за барел, най-високата от октомври 2018 година.

През изминалата седмица Brent поскъпна с 1,1%, а WTI - с 1,9%. На 11 юни цената на Brent се повиши над 73 долара за барел за първи път от май 2019 година.

Петролният пазар реагира на много положителни новини през последната седмица, особено от САЩ и Европа, които се отварят след пандемията, заяви основателят на Vanda Insights Вандана Хари.

Цените може да продължат да растат през следващите седмици, но темпото на ралито ще бъде по-бавно, тъй като пазарът се нуждае от нова инерция, каза Хари.