Цените на петрола днес растат за сметка на спада на долара спрямо еврото и на предстоящото заседание на ОПЕК.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 16 цента до $44,00 за барел, а тези за американския еталон WTI – с 22 цента до $41,30, съобщава Reuters.

При вчерашната търговия двата световни еталона поевтиняха с 3 процента.

В четвъртък е интернет изданието Energy Intelligence съобщи, че Саудитска Арабия ще предложи на днешното заседание на ОПЕК намаляване на добива с 1 млн. барела дневно. Въпреки това повечето анализатори смятат, че картерът ням а да вземе решение з а намаляване на производството.

„Съмнявам се, че на този етап ОПЕК може силно да влияе върху световните цени на суровината. Не може да сме напълно сигурни, но едва ли страните от Персийския залив са склонни да съкращават добива. А докато това не се измени и прогнозите ни не се променят”, отбелязва старши анализаторът на CMC Markets в Сидни Рик Спунер.

Според  него,  по-голямо влияние върху пазара ще окаже връщането на Индонезия в организацията и намеренията на Иран да увеличи износа след отпадането на санкциите.

Поради тези причини и други наблюдатели са на мнение, че вместо да намали квотата за добив, ОПЕК може да я увеличи. Според разчетите на National Australia Bank цената на петрола през първото полугодие на 2016-а ще се колебаят между  46 и 54 долара за барел.