Цените на петрола се повишават стабилно в понеделник след резултатите от президентските избори в САЩ , които показва победата на демократичния кандидат Джо Байдън.

Официалните резултати от изборите все още не са обявени, но вече е ясно, че Байдън е спечелил достатъчно гласове, за да стане новият президент на САЩ. Междувременно действащият президент Доналд Тръмп не признава поражението, неговите адвокати са завели дела в редица щати, където твърдят, че са извършени нарушения.

"Очакванията, че администрацията на новия президент ще бъде по-предсказуема и стабилна, както и надеждите за нов пакет мерки за икономическа подкрепа, тласкат цените нагоре", каза стоковият анализатор VI Investment Corp. Вил Сунчил Юн.

"Въпреки това пазарът на петрол вероятно ще остане нестабилен, тъй като действията на Тръмп забавят обявяването на официалните резултати от изборите, докато заразата от COVID-19 нараства", цитира експерта Bloomberg.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures в понеделник сутринта (9,20 българско време)е 40,38 долара за барел, което е с 0,93 долара (2,36%) по-високо от цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поевтиняха с $1,48 (3,6%).

Декемврийските фючърси за амераканския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент достигна 38,07 долара за барел, което е с 0,93 долара (2,5%) по-високо от нивото от края на предишната сесия. В петък тези фючърси поевтиняха с $1,65 (4,3%).

Но страховете, свързани с перспективите за търсене на петрол, се увеличават, предвид ограничителните мерки в редица европейски държави, както и продължаващото нарастване на честотата на коронавирус в САЩ, казват експерти на ANZ.

"Апетитът за риск се е увеличил благодарение на вероятната победа на Байдън, но има опасения, че неговата администрация може да отмени санкциите срещу Иран и Венецуела, което може да увеличи предлагането на петролния пазар с допълнителни 1,5 милиона барела на ден", цитира Dow Jones анализа на ANZ.

Междувременно Либия, която наскоро започна да увеличава добива си на петрол, заяви в събота, че производството в страната надхвърля 1 милион барела на ден, най-високото от декември 2019 година.